woensdag 15 oktober 2014

Kleur

Zomaar zonder enige aanleiding kunnen er dingen in mijn gedachten komen waarvan ik denk: "Ach ja, dat is waar ook zeg". Veelal zijn dat kleine dingen uit het verleden die ergens zijn opgeborgen om zo onverwachts ineens op te poppen. Zo dacht ik van de week plots aan eind jaren 70 toen we allemaal nog dachten dat vinyl singles en LP's tot in lengte van dagen ons leven zouden veraangenamen. Niemand had nog gehoord van de CD om nog maar niet te spreken over muziek downloaden.

Het was in het jaar 1978 toen er een rage was om met name LP's niet in het traditionele zwarte vinyl te persen maar in allerlei kleuren, op de voet gevolgd door 'picture discs', LP's met foto's van de artiest er op. Ik zelf had een rode LP van 'Super Disco Party 2' , en een transparante LP van  John Travolta. Een picture disc had ik van Blondie. Niets was te dol, het hek was van de dam, want er verschenen ook LP's in vreemde vormen, waarvan ik er ook één had, alleen heb ik geen idee meer van wie.

Het was een korte en niet eens zo'n hevige rage, omdat het verhaal de ronde ging dat de kwaliteit van het gekleurde vinyl minder was dan het traditionele zwart. Ik weet het niet, misschien dat lezers van m'n blogje weten of dat werkelijk zo is. Ach zo'n 4 jaar later werd de CD geïntroduceerd, en die is ook alweer over z'n hoogtepunt heen nu er massaal wordt gedownload. Bovendien is de LP weer terug van nooit helemaal echt weggeweest en brengen artiesten van naam hun albums naast CD en download nu ook weer op vinyl uit, maar gewoon zwart, dat dan weer wel.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten