zaterdag 20 december 2014

Een kloddertje roze hier...

De hype die op dit moment in de boekenwereld heerst is een onverwachte, het begon heel voorzichtig met één titel en ik merkte dat er veel om gevraagd werd, er volgde van dezelfde uitgever een tweede deel, en nu komen de boeken van verschillende uitgeverijen met verschillende invalshoeken met dozen tegelijk binnen en worden met stapels verkocht, ik heb het over de kleurboeken voor volwassenen.

Al sinds jaar en dag waren er de mandala kleurboeken, en daar zijn deze op geënt. Mandala's worden gebruikt voor meditatie, in de westerse wereld worden ze voornamelijk gebruikt om zelf te maken of te kleuren. De bedoeling is dat je een beeld krijgt van je zielenroerselen terwijl je bezig bent met een mandala. Daar waar mandala's altijd cirkels zijn, in het Sanskriet betekent mandala ook cirkel of centrum, zijn de kleurplaten in de kleurboeken voor volwassenen gewoon paginagroot. De kleurplaten hebben veelal abstracte en natuurlijke afbeeldingen, maar er komen nu steeds meer varianten bij zoals van Gogh en Boeddhistische kleurplaten. De strekking is naar mijn gevoel gelijk aan de mandala's: door het geconcentreerd creatief bezig zijn met kleuren en vormen geeft het rust, harmonie en evenwicht. De hype rondom deze boeken geeft aan dat we dat in deze tijd broodnodig hebben.

In het kielzog van deze hype steekt er langzaam maar zeker een ander fenomeen de kop op de 'van punt naar punt' boeken voor volwassenen. We kennen die tekeningen allemaal wel uit onze jeugd in vakantieboeken dat je punten met elkaar verbindt zodat er een tekening ontstaat. Die voor volwassenen is wel even andere koek, er zijn soms wel meer dan 1000 puntjes die verbonden moeten worden en ze zijn heel erg klein. Ook daar heb je veel concentratie en geduld voor nodig.
De wereld kan meer mensen gebruiken die tekenen en kleuren en zo hun energie reguleren.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten