zondag 7 december 2014

I can't breathe

Drie avonden achter elkaar is het filmpje bij het journaal te zien geweest waarop op Eric Garner door vier (4!) politiemannen vanuit het niets wordt overmeesterd en als gevolg daarvan later overlijdt. En iedere keer zie ik het met een mengeling van verbazing en afschuw.

New York 17 juli 2014, je ziet een enorme man staan, Eric Garner, de politie verdenkt hem van het illegaal verkopen van sigaretten en spreken hem er op aan. Je ziet Eric zijn handen omhoog houden in een afwerend gebaar, plotseling grijpt één van de politiemannen hem vast in een wurggreep, het politiemannetje moet springen anders kan hij niet bij de veel grotere Eric komen. Eric en de politieman komen op het plaveisel terecht nog 3 politiemannen springen er boven op. Eric roept elf keer, ik herhaal, ELF keer, "I can't breathe". De politiemannen slaan geen acht hierop. Eric overlijdt een uur later in het ziekenhuis.

Onderzoek wees uit dat Eric is overleden door het politiegeweld, de wurggreep en de de druk op zijn borst toen een andere politieman op hem ging zitten om hem op de grond te houden werden hem fataal. Tegen de politiemannen zijn disciplinaire maatregelen genomen. Eric was geen onbekende van de politie hij had een geschiedenis van zo'n 30 arrestaties in het verleden voor kruimeldingetjes als inderdaad het illegaal verkopen van sigaretten. 

Op 3 december 2014 wordt besloten om geen aanklacht in te dienen tegen de politieman die Eric in een wurggreep had. Er komen protesten, Eric's vrouw en familie roepen op om vreedzaam te protesteren. Mensen zitten op de straat en scanderen Eric's laatste woorden "I can't breathe, I can't breathe.." De politie staat er met helmen, wapenstokken en schilden bij. 

Deze wijze van protesteren maakt op mij een enorme indruk en het geeft volgens mij een heel krachtig signaal af. Er moet in Amerika iets gaan gebeuren aan de manier waarop de politie optreedt, want dit vreselijke voorval is er één van velen, en omdat de slachtoffers veelal zwarte Amerikanen zijn en de politiemensen blank, ligt dat extra gevoelig. Ik vind het onvoorstelbaar dat in een land waarvan de president, een Afro-Amerikaan, de machtigste man van de wereld is, het gevoel is ontstaan dat tegen zwarte mensen door de politie eerder geweld wordt gebruikt met zelfs de dood tot gevolg. Als dat werkelijk zo is, is dat afschuwelijk.

Omdat dit al de zoveelste keer is, moet de handel en wandel van de politie in dit soort zaken tot op de bodem worden uitgezocht. Dit vreedzame protest, het scanderen van Eric's laatste woorden kan niet genegeerd worden. 

Eric Garner en zijn vrouw Esaw

Het moment van de confrontatie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten