dinsdag 23 december 2014

In Memoriam: Joe Cocker

Twee 'In Memoriam-blogjes' op rij, het is niet anders, maar ik kan het overlijden van de legendarische Joe Cocker niet onvermeld laten. Joe Cocker was een rocker van de oude stempel, hij begon al op zijn vijftiende in bandjes, en kreeg wereldfaam na zijn optreden op het Woodstock festival waar hij een weergaloze uitvoering gaf van het Beatlesnummer "With A Little Help From My Friends". Sindsdien is hij altijd platen blijven maken heel vaak waren dat covers die hij met zijn rauwe stemgeluid een heel nieuwe dimensie gaf. Een rocker in de jaren 60 en 70, dat betekende natuurlijk ook de nodige drank en drugs. In de jaren 70 raakte hij aan lager wal.

Zelf zei hij daar over: 'Als ik sterker in mijn schoenen had gestaan, had ik mij misschien kunnen afwenden van die verleidingen. Maar er waren geen afkickklinieken in die tijd. Drugs en drank waren er wel en ik dook er vol in. Het duurde jaren voordat ik alles weer op een rijtje had.'
De jaren 80 markeerden de comeback van de cleane Joe Cocker. In 1983 ontving hij samen met Jennifer Warnes een Grammy voor het duet "Up Where We Belong" uit de film "An Officer And A Gentleman". Zijn laatste album dateert uit 2012. Joe Cocker is overleden aan longkanker en is 70 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten