Posts

Posts uit september, 2014 weergeven

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Een vrouwtjesgorilla, genaamd Binti Jua heeft in 1996 in de Brookfield Zoo in Illinois
het leven van een 3 jarig jongetje gered die in het gorillaverblijf viel. Ze heeft hem
voorzichtig naar de deur gebracht en hield de andere gorilla's op afstand totdat
het kind werd opgehaald door een verzorger.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De bijbel is naast het meest verkochte boek, ook het boek dat het meest uit
winkels wordt gestolen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Op het continent Afrika worden meer dan 1000 verschillende talen gesproken.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Elvis Presley had een tweelingbroer genaamd Garon die bij de geboorte is
overleden. Daarom was Elvis' tweede naam Aaron.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Er zijn meer insecten dan mensen. De verhouding 1.000.000.000 insecten op 1 mens.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…

Mentaliteit

Afbeelding
Ondanks dat het, terecht, steeds moeilijker wordt om, als je wel kunt maar niks wilt, als beroepswerkeloze te worden aangemerkt en dientengevolge van een uitkering en alle bijkomstige tegemoetkomingen kunt genieten, zijn er nog steeds mensen die het lukt om zonder enige bijdrage aan de maatschappij volledig op kosten van de overheid in leven te worden gehouden, want dat is het, ze zíjn er en daar is alles mee gezegd. Ik bedoel hier niet de mensen die zich suf solliciteren en steeds nul op rekest krijgen, maar mensen die er veel moeite voor gedaan hebben om uiteindelijk als 'hopeloos' gekwalificeerd te worden, terwijl ze best wel tot iets in staat zijn.

Ik moest aan deze groep mensen denken toen ik het magazine van mijn pensioenfonds, wat een paar keer per jaar verschijnt, ontving en er de inspirerende verhalen las van M'hammed el Aiche, Maarten van der Berg, Manuela Martins, Charissa Oelderik en Iwan van Schaik. Vijf mensen met een, zoals dat heet 'lichamelijke beperki…

Zaterdagochtend, 7:43

Afbeelding
Dit blogje is een sequel van mijn blogje van meer dan een jaar geleden op 21 augustus 2013, klik het linkje maar aan om nog maar eens te lezen waar het over ging. 
Gisterochtend loop ik het metrostation in, en voor de mensen die op zaterdag nooit hoeven te werken, dan is het er heel erg rustig, er was net een metro aangekomen en er komt één jongeman de roltrap af en loopt naar het poortje om uit te checken, ik kom door een ander poortje net binnen. Hij kijkt me aan met een vrolijk gezicht en zegt: "Werk ze vandaag!" Hij blijft me lachend aan kijken, en ik zeg enthousiast "Dank je!" terug. En net als ruim een jaar geleden begin ik weer koortsachtig te denken: "Wie is dit?" Het niet (kunnen) onthouden van gezichten is een terugkerend iets in mijn leven waardoor ik een paar keer per jaar dit soort kleine ongemakkelijke situaties heb. 
"Het heeft gewerkt, hoor" gaat hij verder, "die BodieBoost, er is veertien kilo af" en ter illustratie do…

Tegeltjeswijsheid 137

Afbeelding

Oorlog

Afbeelding
Toen ik opgroeide kwam het 'gevaar' uit het oosten van Europa, vanachter het IJzeren Gordijn, daar loerde de vijand, daar moesten we voor oppassen, met Rusland voorop. Onlangs bleek dat het Rusland van Poetin nog steeds niet helemaal ongevaarlijk is getuige de invallen in buurland Oekraïne.

Onze ogen zijn nu veel meer gericht op het Midden-Oosten alwaar Jihadistische strijders een spoor van niet te bevatten geweld, moord en doodslag achterlaten om hun zelfbenoemde Islamitische Staat (kalifaat) vorm te geven. In hun ogen reikt die staat tot en met de Balkan aan toe, dus zij zijn nog lang niet uit gestreden. De wereld kijkt toe en gaat nu voorzichtig handelen, dit schijnt te moeten gaan met de grootst mogelijke omzichtigheid. Mijn kennis er over is te summier om er een oordeel over te vellen. Maar wat ik begrijp is dat de terroristen in Syrië alleen door de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten worden gebombardeerd en niet door andere landen, die bombarderen ze wel in Irak.

Wa…

Onbereikbaar

Afbeelding
Plotseling, dat is het enige woord wat er op van toepassing is. Ik had in het winkelcentrum bij de Hema foto's besteld, nog even een opmerking op Facebook geliked, ik wilde een minuut of 5 later iets opzoeken op mijn telefoon en toen bleef ie plotseling op de startpagina van HTC hangen en om de minuut uit en weer aan gaan, hangend op die beginpagina. Gelukkig is de T-Mobile zaak waar ik deze telefoon gekocht heb in hetzelfde winkelcentrum, het meisje deed een reset-handeling en hij deed het weer, tot aan het eind van het winkelcentrum. Niets was er met het foontje aan te vangen, hij kon zelfs niet uit gezet worden.

Het meisje heeft hem nu voor reparatie opgestuurd, dat gaat zo'n 2 weken duren en valt, zo zei ze, onder de garantie. Ik loop al wat langer op deze aarde rond en twijfel daar direct aan, en vroeg het haar voor de zekerheid bij het afronden van de handeling nog maar eens, en ze beaamde het stellig, want het schijnt een softwarefout te zijn. Noem me achterdochtig, maa…

Rijk

Afbeelding
Er wordt wat afgemopperd in Nederland, over van alles, het weer, de files, het openbaar vervoer, en last but not least de regering, ze doen het in de ogen van de mopperaars nooit goed, links niet, rechts niet, ze vinden het in het algemeen en voor zichzelf in het bijzonder kommer en kwel. Vaak zijn dit mensen die zelf door verkeerde keuzes in een bepaalde situatie zijn beland. Let wel ik zeg 'vaak', dus niet altijd, er kunnen altijd factoren zijn die je overkomen waardoor het minder goed met je gaat.

Als ik het nieuws en de beelden wereldwijd tot me neem op het journaal en in kranten, denk ik regelmatig bij mezelf; 'Wat ben ik een bevoorrecht mens dat ik in een land als Nederland woon,' Van de week heb ik het al in een ander blogje aangestipt, hier mag ik zijn wie ik ben, zeggen wat ik vind, kopen wat ik, binnen mijn budget, maar wil, al dan niet geloven wat ik wil, er is stemrecht, keuzevrijheid, kortom het is hier goed.

Dit gevoel werd gisteren nog eens onderstreept …

Toen en Nu: Katherine Helmond

Afbeelding
Ze komt regelmatig mijn huiskamer binnen omdat ik de TV-serie "Everybody Loves Raymond" op DVD aan het bekijken ben en zij daar een terugkerende rol in heeft als Lois Whelen de schoonmoeder van Raymond. Dat was haar laatste grote rol waarvoor ze ook een Emmy-nominatie heeft gekregen. Ze acteert nog steeds maar het zijn incidentele gastrollen, of voor tekenfilms als stemactrice.
Katherine begon al in de jaren 50 met acteren, maar kreeg pas echt grote bekendheid toen ze de vijftig al naderde in de hilarische Amerikaanse TV-serie "Soap". Ik ken haar voornamelijk uit de leuke serie "Who's The Boss" waar ze van 1984 tot 1992 de rol van Mona Robinson speelde. 
Katherine is nu 86 jaar en is sinds 1962 getrouwd met David Christian. Het paar heeft geen kinderen.

90 Jaar

Afbeelding
Vandaag zou mijn vader 90 jaar geworden zijn. 90 Jaar! Als hij het in goede gezondheid had mogen beleven zou het een heel feestelijke dag zijn worden want mijn vader hield wel van een feestje. Geen moment om iets te vieren werd ongemoeid gelaten. Verjaardagen, die in de jaren 60 en 70 bij ons thuis legendarisch waren, feestdagen of huwelijksjubilea, mijn vader kwam op zijn huwelijksdag steevast thuis met bruidssuikers voor mijn moeder, er was voor mijn vader altijd wel reden voor iets extra's als de gelegenheid zich voordeed.

Helaas is hij nu al weer 9 jaar geleden overleden en waren de laatste jaren van zijn leven niet zoals hij altijd in het leven had gestaan, maar zoals ik op zijn uitvaart al zei: 'Laten we mijn vader herinneren, genietend van zijn vieuxtje, werkend in zijn tuin, meezingend met de platen van zijn idool Zarah Leander, oliebollen bakkend in de keuken en vooral lachend, want wat heeft mijn vader veel en graag gelachen in zijn leven. Wij zouden hem een enorme e…

Herinnert U zich deze nog? #58

Afbeelding
AMBER "OUT OF SIGHT OUT OF MIND" 1977 TipparadeWanda Stellaard en Titia Dekker werkten beide als studiozangeres en zijn dan ook op talloze platen te horen van o.a. Rob de Nijs, Liesbeth List en Conny Vandenbos. In 1973 maakten ze onder de naam Free and Easy 2 singles. In 1977 probeerden ze het weer, onder de naam Amber namen ze wederom 2 singles op waarvan dit "Out Of Sight Out Of Mind"  het meest bekend is. Ook al is het het geen erg grote hit geweest, heb ik het altijd een heel leuk liedje gevonden..
Van Wanda heb ik niet kunnen vinden wat ze nu doet, Titia ( nu ten Bosch)  geeft lessen in klankzang. Wat dat is kun je lezen op haar website Atelier Averana.

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Het mangalitzavarken heeft een vacht als een schaap.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Stellen die minstens 10 minuten per dag lachen met elkaar
hebben veelal een sterkere relatie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De Beatles hebben het woord 'Love' 613 keer gebruikt in
hun liedjes.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Walt Disney heeft 22 Oscars gewonnen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Er was een vrouw die zelfmoord wilde plegen en van de
Eiffeltoren afsprong, ze kwam terecht op een auto en is later
met de bestuurder van die auto getrouwd.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het heeft 200 jaar geduurd nadat het potlood was uitgevonden
om de gum uit te vinden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
65 procent van de mensen houden hun hoofd schuin naar de
rechterkant als ze zoenen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Een moment is, volgens oud Engels, 90 seconden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…

Vrijheid

Afbeelding
Steeds bewuster ben ik ervan dat ik (tot nog toe) in een land leef waar ik mag zijn wie ik ben, er uit mag zien zoals ik wil, mag zeggen wat ik vind en blogjes mag schrijven over wat mij bezig houdt. Je hoeft maar naar het journaal te kijken om te zien dat er talloze gebieden in de wereld zijn waar dat helemaal niet kan.

Gisteren vernam ik  het nieuws over Raif Badawi, een 30 jarige in Saudi Arabië wonende man die begin mei van dit jaar is veroordeeld tot 10 jaar cel, duizend (1000!!) zweepslagen en een boete van, omgerekend, 191 duizend euro voor, je raad het al, het 'beledigen van de islam'. (zucht)

Raif is medeoprichter van Saudi Arabian Liberals, en dat is de echte reden voor zijn veroordeling. De Saudische autoriteiten voeren een meedogenloze campagne om vreedzame activisten de mond te snoeren. Zijn vrouw en kinderen zijn naar Libanon gevlucht. Amnesty International is een actie gestart om een protestmail te sturen naar de Saudische ambassade in Nederland. Vanzelfsprekend…

Tegeltjeswijsheid 136

Afbeelding

Zwanenzang

Afbeelding
Ieder voorjaar kijk ik naar ze uit, de twee zwanen die al enige jaren hun nest bouwen bij de vijver voor mijn woning. Ze hebben al heel wat jongen groot gebracht, en ik blijf het fascinerende mooie vogels vinden. De buurt is aan ze gewend en zij aan de buurt, we laten ze, op die ene buurman na die ze van brood voorziet, en waarmee de zwanen dan ook goede vriendjes zijn. Zo hoort het ook de dieren met respect behandelen.
Ik was dan ook erg geschrokken van het bericht dat op het Veluwemeer twee jongens met een speedboot zondag zwanen hadden nagezeten en zelfs overvaren. De eerste berichten meldden ook dat er zwanen zouden zijn gedood. Zij zelf hadden er veel plezier in en maakte er met hun telefoontjes opnames van, dat was te zien op foto's die mensen van het misselijkmakende gebeuren hadden gemaakt. Je moet je dan wel heel erg vervelen en bovendien ziek in je hoofd zijn om zoiets te doen.
Gisteren stond in de krant dat het ging om twee 15 jarige jongens uit Son en Breugel, zij hadd…

Vakantie voorbij

Afbeelding
"Vakantie voorbij, weer aan het werk, en dat doen we steeds weer zonder te morren. Vakantie voorbij weer naar 't baasje toe, al vraag ik me toch steeds af waarom ik dat nou doe."
Dit wonderschone proza is het refrein van de hit "Vakantie Voorbij" vanImca Marina uit 1972, en na al die tijd nog zo heel herkenbaar voor iedere loonslaaf. Gisteren mocht ik na een heerlijke vakantie van 3 weken weer beginnen. Ik wist de toegangscode tot de werkplek nog en hoorde een bekend kuchje uit het kantoor komen; 't baasje. "Hé Aidan! Was jij niet vrij vandaag?" "???"
Ik bleek niet te zijn ingeroosterd, maar nu ik er dan eenmaal was kon ik gewoon blijven, wat ook wel uitkwam uiteindelijk omdat een collega ziek was. Vervolgens werd me in een notendop mede gedeeld wat er de afgelopen 3 weken was gepasseerd en welke beslissingen zijn genomen en wat voor processen in gang zijn gezet die niet meer te stoppen zijn. 
Voor korte tijd heb ik even aan de beademing ge…

Toen en Nu: Jürgen Marcus

Afbeelding
Eind jaren 60 was Jürgen Marcus al bezig in de muziek bij verschillende bandjes en in 1969 speelde hij de rol van Claude in de Duitse versie van de musical "Hair". In Nederland lifte Jürgen mee op het succes die Duitstalige muziek begin jaren 70 had, "Ein Festival Der Liebe", "Eine Neue Liebe Ist Wie Ein Neues Leben" waren twee grote hits. In 1974 en 1975 deed hij in Duitsland mee aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival, maar won niet. Beide bijdrages werden overigens wel grote hits. In 1976 deed hij wel mee aan het songfestival namens Luxemburg met het in marstempo zwaar georkestreerde "Chansons Pour Ceux Qui S'aiment". Hij werd er 14e mee in een veld van 18 deelnemers.

Jürgen Marcus is nu 66 jaar en ook al werd het grote succes van de beginjaren niet meer gehaald, bleef Jürgen zingen en platen uitbrengen. Financieel is het hem desondanks niet voor de wind gegaan Hij is nu 66 jaar en heeft vorig jaar zijn faillissement moeten aanvr…

Madame Tussaud

Afbeelding
Ook de laatste dag van mijn vakantie was het mooi weer, ik kan terugkijken op drie heerlijke weken en de laatste dag bracht me naar Amsterdam waar ik vriend Harry zou ontmoeten die voor de, volgens mij, vijfendertigste keer weer eens iets had gewonnen, wat altijd erg fijn is want hij deelt dat ruimhartig. deze keer konden we gratis een bezoek brengen aan Madame Tussaud op de Dam. We hadden er beiden niet zo'n beeld van (no pun intended) wat we konden verwachten. Ik was er járen geleden wel eens geweest en wist nog dat het een vrij statisch geheel was.

Nou, dat viel alleszins mee! Veel musea en tentoonstelling zijn tegenwoordig interactief, en Madame Tussaud is meegegaan met de tijdsgeest, Ik heb naast koningin Wilhelmina en Annie M.G. Schmidt gezeten, met een mantel om op de troon plaatsgenomen, en in een opwaaiende jurk me als Marilyn Monroe gevoeld, terwijl Harry ET naar huis heeft gefietst, een kopje koffie met George Clooney heeft gedronken en een onderonsje met prinses Diana …

Herinnert U zich deze nog? #57

Afbeelding
FRANK AFFOLTER "HET IS NOG NIET TE LAAT" 1986 Aantal weken: 8 Hoogste positie: 16


Jarenlang heb ik naar dit nummer gezocht omdat ik het destijds een geweldig lied vond. Het was een single met een zogenaamde 'dubbele-a kant'. Beide nummers deden er toe, en dat was in dit geval niet zo verwonderlijk, want het was hetzelfde lied, in het Nederlands en in het Engels. Geschreven en gezongen werd het door Frank Affolter, broer van Heddy Lester voor wie hij samen met Wim Hogenkamp haar songfestivalbijdrage uit 1977 schreef, "De Mallemolen". 
Toen ik het lied na jaren dus weer hoorde (het is nooit op CD uitgebracht), voelde ik de kracht van de boodschap weer, al moest ik even aan de studentikoze dictie wennen die me toen blijkbaar niet was opgevallen. Maar zoals gezegd de boodschap blijft staan en is na bijna 30 jaar nog verrassend actueel. 
Frank Affolter is nu 56 jaar en werkt nog steeds als componist, pianist en theaterproducent. Een grootse zangcarrière heeft hij …

Mr. X

Afbeelding
De door mij bewonderde journalist en schrijver Thom Arisman, waarvan ik nog steeds denk dat het een pseudoniem is, heeft 3 boeken geschreven over het single zijn, en heeft o.m. eens in de twee weken een column daarover in de Metro. Zijn identiteit is niet bekend, niemand weet hoe hij er uit ziet, naar eigen zeggen is dat nodig voor zijn werk en vindt hij het erg fijn om geen 'bn-er' te zijn.

Vriendin Talitha liet mij enige tijd geleden weten 'in de liefde' te zijn met Mr. X, de situatie liet het op dat moment niet toe om naam en toenaam openbaar te maken, vandaar de naam Mr. X. Ik zelf maakte in mijn hoofd meteen de vergelijking met Thom Arisman. Vanzelfsprekend liet ze mij persoonlijk wel even zien om wie het ging, maar mum was het woord, en ik hield mij daar natuurlijk aan, en was heel blij voor haar.

Enige tijd terug werd een datum geprikt waarop Mr X zijn identiteit prijs ging geven en zou worden voorgesteld aan familie en vrienden. Helaas ben ik op die dag verhind…

Fonos; of verwacht het onverwachte: hupsakee!

Afbeelding
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid richtte in 2003 Fonos op met als doel het Nederlands muzikale erfgoed voor een breed publiek beschikbaar te houden. Het archief bestond uit producties van Nederlandse makelij (veelal vinyl LP's) die je dan gedigitaliseerd op CD kon bestellen á €19.95 per CD. Kon, want sinds vorig jaar is de website stilgelegd wegens financiële problemen.

Voor mij was het een snoepwinkel, want wat er ook maar was uitgebracht kon je gewoon bij hun bestellen al was het jaren uit de handel. Wel wat prijzig, maar de rechthebbenden kregen daar hun deel van, en dat vond ik netjes. Ik dacht slim te werk te gaan door heel selectief te kiezen voor items die zeker nooit op CD zouden verschijnen. Als eerste bestelde ik de 2 CD's van Willeke Alberti met liedjes uit de TV-serie "De Kleine Waarheid", want ik had uit bronnen dichtbij Willeke vernomen dat de platenmaatschappij daar echt nóóit CD's van zou gaan uitbrengen.....
"De Kleine Waarheid&q…

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Als het geld in de wereld over iedereen verdeeld zou worden,
zou ieder mens $10.000 krijgen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8.2 seconden van oogcontact is er nodig voor 'liefde op het
eerste gezicht'
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Donald Duck strips werden vroeger in Finland niet toegestaan
omdat hij geen broek draagt.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Op het Japanse eiland Okinawa wonen zo'n 450 mensen die
ouder zijn dan 100 jaar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In 1977 kregen we een radio signaal uit de ruimte dat 72
seconden duurde. Het is nog steeds niet bekend waar het
vandaan kwam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De gemiddelde vrouw brengt 1 jaar van haar leven door met
het beslissen wat ze aan zal doen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In de Verenigde Staten staan er meer huizen leeg dan dat
er daklozen zijn.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Er is geen land in de w…

Tegeltjeswijsheid 135

Afbeelding

Lexicografisch

Afbeelding
De vakantie gebruik ik ook altijd voor dingen in huis die al langere tijd 'op mijn nek' zitten, maar waarvoor ik nog geen tijd of zin heb gehad. Iets wat me al een hele tijd ergerde was mijn, zoals ik het noem, entertainmentkast. Want ondanks dat alles digitaal is op te slaan op een heel klein kastje ben ik nog van den ouden stempel en wil gewoon het CDtje of het DVDtje in mijn handen hebben, en ja ik brand ook nog steeds CD's, DVD's dan weer niet, mijn voorkeur voor muziek is groter dan die voor films. Noem het een hobby.

In mijn werk en ook dus thuis ben ik erg van de alfabetisering waar het boeken en entertainment betreft, dat móet gewoon, en zelfs nog een stapje verder het moet voor mij lexicografisch, het is dan ook veel makkelijker zoeken. De CD's, dat stond nog goed, alleen moest er op één of andere manier ruimte gewonnen worden, omdat het vol was, daarnaast is er lieve vriend Harry die stapels, nee, tássen vol met DVD's meebrengt die hij heeft gezien en…

Together again

Afbeelding
"It's Harbour day!!! Hooray" met dit smsje liet vriend Robbie weten op harde wijze geconfronteerd te zijn met onze folklore. Zijn hotel lag aan de Leuvehaven en in plaats van uit te kunnen slapen van zijn Europese tournee van Helsinki via Cambridge naar Amsterdam en uiteindelijk Rotterdam, werd hij om 6 uur in de ochtend gewekt door scheepstoeters en andere in vergetelheid geraakte oer Hollandse geluiden. Het leven is soms hard.

Voor mensen die willen weten hoe Canadese Robert en ik elkaar kennen, lees blogje "The days of the purple shirt" dan is het meteen duidelijk. Sinds mijn bezoek aan Toronto vorig jaar had ik Robert niet meer gezien, en ik wist dat mij een grote verrassing stond te wachten, want in die 15 maanden is hij enorm afgevallen en, had ik middels foto's gezien, was het weer de Robbie zoals ik hem had leren kennen. Ik zag hem aankomen uit de lift toen ik in de hotellobby zat te wachten en ik was met stomheid geslagen, zelfs zo dat ik niets kon…

In Memoriam: Joan Rivers

Afbeelding
In Nederland was Joan Rivers bekend bij een kleine groep mensen en dan pas sinds de laatste jaren, in Amerika was ze, wat men daar noemt, een 'household name', en ook daar werd ze pas echt bekend toen ze al in de 30 was. Ze was (stand up) comédienne, en was daarin, voor vrouwen, een pionier. Zij heeft de weg geplaveid voor vrouwen als Roseanne Barr en Kathy Griffin. Haar humor was hard, adrem, vilein, en grof. Amerika is nogal spastisch als het gaat om scheldwoorden, maar daar trok Joan zich niets van aan, ze schopte niet tegen heilige huisjes, ze trapte ze om en ging er boven op springen.

Vanzelfsprekend waren veel mensen daar niet van gediend, in februari van dit jaar werd ze nog met taart besmeurd tijdens een evenement. Maar de kritikasters vergaten dat Joan zichzelf niet spaarde, opmerkingen over haar ouderdom, haar talloze schoonheidsoperaties, haar periode dat ze zonder werk zat en alles moest aanpakken, het lichamelijk verval, de vele tegenslagen die ze heeft moeten ver…