Posts

Posts uit oktober, 2014 weergeven

Fat girls

Afbeelding
Vandaag is het Halloween, een feestdag die voornamelijk in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt gevierd. In Nederland wordt er hier en daar ook wel aan gedaan en dan met name het verkleden in griezelige outfits en het langs de deuren gaan van kinderen voor snoep.

De Amerikaanse winkelketen Walmart dacht er goed aan te doen om aan hun collectie Halloween-outfits een speciale grote matenlijn toe te voegen, gezien de steeds in grotere omvang toenemende bevolking. Ze noemde deze categorie 'Fat Girls'. Het kwam de winkel op Twitter op een storm van kritiek te staan. Ze hebben de naam inmiddels verandert in 'Adult plus-size Halloween Costumes'.

Ik kan hier erg om lachen, dikke mensen willen niet dik genoemd worden. Ook hier in Nederland is obesitas een groot probleem omdat mensen geen maat weten te houden met eten en drinken en te weinig bewegen. Maar er wordt altijd wat verhullend over gesproken, sommigen kunnen zich vanwege hun omvang uitsluite…

Pensioen 3 daagse

Afbeelding
Er is nogal wat te doen om pensioenen, veranderingen, verminderingen, steeds later, kortom de Rijksoverheid heeft op 28, 29 en 30 oktober een 'pensioen 3 daagse' ingesteld. Ik zag het als extra omslag om de Metrokrant. Telefoonnummers, webadressen voor vragen en op www.watmoetikdoenvoormijnpensioen.nl kun je inzicht krijgen in je eigen pensioensituatie.

Voorlopig is het voor mij nog niet zo ver, en als het huidige beleid van het steeds langer doorwerken aanhoudt, zal ik gewoon op de werkvloer inéén zijgen en dus nooit aanspraak maken op wat voor een pensioen dan ook, maar ik heb het toch eens bekeken. Allereerst kreeg ik een onverwachte klap te verduren toen ik zag dat ik zal moeten doorwerken tot 68 jaar en 3 maanden. Bent U daar nog? Wat is er gebeurd met 67 jaar? Als die verhoging in dit tempo doorgaat ben ik zo rond de 90 als ik kan gaan stoppen met werken. Verder viel dat wat ik aan inkomen zal krijgen na pensionering alleszins mee. Een geruststellende gedachte. Vanzelfsp…

Noodsituatie

Afbeelding
Op mijn werk dragen wij bedrijfskleding, dat is niet altijd zo geweest, toen ik er kwam werken droeg iedereen gewoon zijn eigen kleding, maar ergens in de vorige eeuw werd in alle wijsheid besloten om bedrijfskleding te gaan verstrekken. In de loop der tijd hebben we al van alles aan gehad, en de laatste jaren zijn we in het zwart. Ik ben er niet zo heel erg dol op, zou liever mijn eigen kleding dragen, maar c'est la vie, ben er onderhand wel aan gewend, hoewel mijn bedrijfsleider niet zo lang geleden voorzichtig fluisterde dat er geluiden zijn om het weer af te schaffen, het is natuurlijk wel een hele kostenpost, nu ja, we zien het wel.

Qua uitstraling hebben wij, met een kostuum, nog best geboft, want bedrijfskleding kan heel erg zijn, het lijkt wel of het niet mooi mág zijn, bij Footlocker lopen ze er als een barcode bij, Blokker en Hema hebben ook iets ontzettends om van de geel/rode shirts van Boterhamexpress nog maar te zwijgen. Nee, in de wereld van de bedrijfskleding zitte…

Láát!

Afbeelding
Ik had het niet zo meegekregen, maar het blijkt dat iedereen plotseling over de actrice Renée Zellweger valt. De vrouw ziet er namelijk anders uit dan sommigen zouden willen. Ik zag gewoon een mooie vrouw, maar dat mag je niet vinden, want ze heeft zich plastisch laten chirurgieëren! Zelf vind ik het nogal een verbetering, want waar voorheen geknepen spleetjes te zien waren zitten nu ogen, en misschien had Renée er ook wel last van, maar zo wordt niet gedacht, ze moet openlijk aan de schandpaal.

Dat bijna iedereen die maar iets voorstelt in Hollywood de natuur een handje helpt wordt voor het gemak even buiten beschouwing gelaten. Renée had iets wat maar weinig actrices mogen ervaren, ze werd ook door vrouwen leuk gevonden, dat is best een prestatie. Voor haar glansrol als Bridget Jones kwam ze kilo's aan, daarna raakte ze ze wel weer kwijt, maar het was net een mens. 
En nu wordt haar dan rhytifobie verweten en storten talloze plastisch chirurgen zich op haar foto's om nu prec…

Herinnert U zich deze nog? #61

Afbeelding
SHIRLEY BASSEY "THIS IS MY LIFE" 1979 Aantal weken: 12 Hoogste positie: 5

In afwachting van het nieuwe album van de nu 77 jarige (Dame) Shirley Bassey volgende maand, een in Nederland en België grote hit van haar uit 1979. Een lied met een geschiedenis. Oorspronkelijk heeft Shirley het nummer als "La Vita" gezongen op het San Remo Festival van 1968. De coupletten in het Engels en het refrein in het Italiaans. Shirley woonde in die tijd om belastingtechnische redenen in Italië en heeft een aantal Italiaanse nummers opgenomen alsmede orginele Italiaanse nummers laten vertalen in het Engels, veelal door Norman Newell, die ook voor haar aan de slag is geweest voor dit lied.
In Italië was "La Vita" een hit, de geheel Engelse versie "This Is My Life" flopte in de rest van Europa. Wel werd dit nummer in de loop van de jaren 70 steevast als laatste lied gezongen tijdens haar concerten. Op haar album "The Magic Is You" uit 1978 nam Shirley het li…

Wie is de mol?

Afbeelding
In de krant las ik dat het succesvolle programma "Wie Is de Mol", om de fans al goed in de stemming te laten komen, druppelsgewijs bekend maakt wie er aan het programma meedoen. Ik geloof dat het pas in januari echt begint. Het blijkt dat de echte die hards al veel langer bezig zijn om voor zichzelf uit te maken welke BNers er het komende seizoen in te zien zullen zijn. Het is een onbekende wereld voor mij. Ik ken veel mensen die het een geweldig programma vinden, en uit de kijkcijfers blijkt ook dat velen er plezier aan beleven. Ik heb het al eerder gezegd, ik ben er te dom voor, ik heb het, aangestoken door enthousiaste vrienden, wel geprobeerd, maar ik snap er niks van. Het was alleen daarom al verbazingwekkend dat ik gisteren heb meegedaan aan het spel "Wie Is De Mol" dat vriend Harry had gewonnen bij een loterij.

Maar alvorens we ons in het spel gingen verdiepen had Harry voor Christian, Rick en mij een heerlijk diner samengesteld. Buffelkaas met tomaat vooraf…

Nutteloze weetjes

Afbeelding
De witte marmeren witte Griekse beelden die wij kennen, waren
origineel helemaal niet wit. Ze waren met verschillende kleuren
geverfd. De oude Grieken vonden alleen witte beelden niet mooi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De familie van Jackie Chan was zo arm dat hij als baby bijna was
verkocht aan een rijk Brits echtpaar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Blue lingcod is een vis met blauw vlees. Waarom dat zo is is nog
steeds niet bekend.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je lichaam is het zwakst tussen 3 en 4 uur 's-nachts. Dit is ook de tijd
dat de meeste mensen overlijden in hun slaap.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De echte Christopher Robin die als inspiratie diende voor de Winnie
de Pooh verhalen haatte de boeken en heeft zijn vader het altijd kwalijk
genomen dat hij ze schreef.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hoewel sommige apen met succes geleerd is gebarentaal te gebruiken,

Toen en Nu: Wieteke van Dort

Afbeelding
Als er één BNer is die met mijn jeugd is verweven is het Wieteke van Dort wel. Zij was het die, toen dat nog geen problemen gaf, Sint Nicolaas verwelkomde en door de hoofdpiet destijds 'vrouwtje Wiet' werd genoemd. Daarnaast was ze door mijn jeugd heen in diverse jeugdseries te zien o.a.  "Oebele", "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer" en "De Stratemakeropzeeshow" Maar ook de kinderen van nu kennen haar uit het programma "Klokhuis".

Naast haar werk met en voor kinderen was ze vanaf 1979 tot 1981 als het personage Tante Lien te zien in de "Late Late Lien Show". Het programma was gericht op de Indische Nederlanders waarin verhalen en liedjes vol heimwee en nostalgie werden gebracht. Tante Lien werd zo populair dat Wieteke tot op de dag van vandaag regelmatig als dit alter ego optreedt, op Pasar Malams of voor Indische bejaarden.

Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar het lijkt me een hele lieve, warme vrouw. Dat veel van…

Albert versus Dirk

Afbeelding
Als er in het kleine buurtwinkelcentrum waar ik woon, met een jaar vertraging, een nieuwe supermarkt wordt geopend, dan is dat een gebeurtenis die zijn weerga niet kent. Het jaar vertraging was opgelopen omdat tijdens de verbouwing men er achter kwam dat er geen goederenlift aanwezig was, en dat die er ook niet zo heel makkelijk in te maken zou zijn. Maar waar en wil is is een weg, en zo kon het gebeuren dat gisteren met veel luister de deuren werden geopend van een Dirk van den Broekfiliaal.

Opmerkelijk, want het winkelcentrumpje heeft al een Albert Heijn én een Lidl, je zou denken dat dat de lading wel zou dekken, maar het winkelcentrum presenteert zich nu als het winkelcentrum 'die vooruitloopt op de moderne ontwikkelingen'. Ik vind het een aandoenlijke slogan, beetje jaren 60.
Mijn moeder is op een leeftijd dat zo'n gebeurtenis als groots wordt ervaren, en omdat de opening precies op de dag was dat ik haar altijd bezoek, was de afspraak gauw gemaakt om Dirk direct te g…

In Memoriam: Seth Gaaikema

Afbeelding
Na zijn studie Nederlandse Taal,- en Letterkunde begon Seth Gaaikema met het schrijven van teksten. In de oudejaarsconference van Wim Kan in 1963 waren tekstbijdragen van Seth. Zelf stond hij voor het eerst in 1967 als cabaretier op het toneel. In 1969 maakte hij zijn eerste oudejaarsconference getiteld "Heer Ik Kom Hier Om Te Twijfelen". Hij was zoon van twee doopsgezinde predikanten en het geloof kwam altijd terug in zijn werk. In 1970 deed hij nogmaals een oudejaarsconference "Tien Miljoen Geboden", waarmee hij zijn naam definitief vestigde. In zijn 55 jarige carrière maakte hij 26 eigen programma's waaronder een aantal oudejaarsconference's in de jaren 80 en 90.

Niet iedereen vond de cabaretier Seth Gaaikema even geweldig, hij had een trouwe schare bewonderaars, maar ook even zo vele die hem te ouderwets vonden. Ook bleef hij, net als Youp van 't Hek dat ook doet, hardnekkig liedjes zingen terwijl hij absoluut niet kón zingen. Ondanks dat had hij in…

Tegeltjeswijsheid 139

Afbeelding

In loving memory: Mark Ashton (1960-1987)

Afbeelding
Nog bezig met de film "Pride" die ik zaterdag heb gezien ben ik op zoek gegaan naar informatie over Mark Ashton de veel te jong overleden homo-activist die in de film wordt gespeeld door acteur Ben Schnetzer. Allereerst viel me de verbazingwekkende gelijkenis op tussen Mark en Ben. Mike Jackson die samen met Mark LGSB ( Lesbians & Gays Support the Miners) oprichtte zegt dat Ben Schnetzer's gelijkenis 'adembenemend realistisch is, zelfs een beetje griezelig omdat het net is of Mark weer tot leven is gekomen'. Een groter compliment kan een acteur niet krijgen denk ik.
Volgens schrijver Stephen Beresford was de rol van Mark de moeilijkste om te casten omdat in Wales er over hem tot op de dag van vandaag wordt gepraat alsof hij Jeanne D'Arc was.

Mark Ashton is geboren in Noord Ierland op 19 mei 1960, hij was een homorechten activist, socialist en lid van de communistische partij van Groot Brittannië. Aan dit laatste wordt in de film voorbij gegaan om het Amer…

Pride

Afbeelding
Gisteren haalde vriend Harry me van mijn werk op om eerst een hapje te gaan eten en daarna naar de film te gaan bij Pathé de Kuip. Wij wisten niet dat Feyenoord ging voetballen dus laveerden wij door politiebusjes opgeworpen barricades en werden we naar de juiste parkeerplek gedirigeerd door geüniformeerde mannen en vrouwen. Na het copieuze diner gingen we richting bioscoop om de Engelse film "Pride" te gaan zien, voordat ik beknopt de film bespreek eerst dit:

IEDEREEN MÓET DEZE GEWELDIGE FILM GAAN ZIEN!!!
De film neemt ons mee naar het Engeland van 1984 waar de mijnwerkers aan het staken zijn en het regime van Thatcher het land in een ijzeren greep houdt. We beginnen op de London Gay Pride waar een stel activisten geld wil gaan inzamelen voor de mijnwerkers en hun families. De LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) is een feit. de groep gaat op bezoek in een klein mijnwerkersstadje in Wales, waar de gemeenschap niet heel erg zit te wachten op een groep homo's, maar…

In Memoriam: Sint Nicolaas

Afbeelding
"En dan wordt de uitzending nu onderbroken door een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal"
De altijd goedlachse Dieuwertje Blok komt in beeld, maar ze kijkt heel serieus, ze heeft zwarte kleding aan, ze kijkt in de camera en zegt: "Jongens en meisjes, wij hebben vandaag het trieste bericht ontvangen dat Sint Nicolaas in Spanje is overleden. De voorbereidingen voor zijn jaarlijkse bezoek aan Nederland waren in volle gang maar hij voelde zich al een tijdje niet lekker. Vanmiddag is hij even op bed gaan liggen en is daar vredig ingeslapen. Hij heeft beschreven dat na zijn dood zijn verjaardag 5 december voor altijd een vrolijke dag voor de kinderen moet blijven en wil, nu hij het zelf niet meer kan doen, het stokje overdragen aan jullie ouders, dat zij jullie verrassen met cadeautjes en snoepgoed."

Het lijkt me dé oplossing voor al het (op z'n Rotterdams) geouweteringhoer over het wel of niet toestaan van Zwarte Piet. Het geeft aan dat we ondanks dat de wer…

En de winnaar is.....

Afbeelding
Flikken Maastricht! Ieder jaar ga ik er weer voor zitten, het Gouden Televizierring Gala. Het is in Nederland het enige 'award-feestje' wat we kennen naast de Musical award avond. Ik kijk niet zo heel erg veel TV, maar dit vind ik altijd weer een leuk programma, omdat je de makers van series ziet buiten hun rol om, én omdat het prijzen zijn die door het publiek worden toegekend. Ik heb van de drie genomineerden, "Flikken Maastricht", "Penoza" en "SynDroom", nog nooit een aflevering gezien. Behalve twee fragmenten uit "SynDroom", twee wensen die Johnny de Mol in vervulling liet gaan, een jongen die fan was van "Knight Rider" ging naar Hollywood en ontmoette daar David Haselhoff en mocht mee rijden in KITT. En een meisje die dolgraag eens de PR wilde zijn van Johnny's moeder Willeke Alberti. Beide fragmenten ontroerden mij zeer, zodat ik het leuk had gevonden als "SynDroom" gewonnen zou hebben.

Van de DVD aantallen …

Maximilian

Afbeelding
En we noemen hem: Maximilian! Zo ongeveer zal de blijde boodschap op het geboortekaartje er uit hebben gezien. De geboorte van je kind ís een heel blijde gebeurtenis, als ie opgroeit verdwijnt dat gevoel op gezette tijden enigszins naar de achtergrond, maar daar wil je nu nog helemaal niks van weten. De hoeveelheid namen die je in namenboeken hebt bekeken, de mogelijke vernoemingen naar familieleden of bekende personen is welhaast eindeloos, en uiteindelijk is de keus gevallen op Maximilian. Dat kan. Dat is een naam. Ik vind het een uitzonderlijke naam. Dat kan en mag ook. Maar moet ik dat ook uiten?

Moet ik op een Facebookbericht van een Facebookvriendin die babyspulletjes (Peanut Designs) maakt en een prachtig geboortekussen toont die ze heeft voltooid met de naam Maximilian er op cabaretesk reageren met 'Maar houdt iemand van z'n kind als ie het zo'n naam geeft?'?
Het was grappig en retorisch bedoeld, want natúúrlijk wordt er van het kind gehouden! Moeders houden pe…

Kleur

Afbeelding
Zomaar zonder enige aanleiding kunnen er dingen in mijn gedachten komen waarvan ik denk: "Ach ja, dat is waar ook zeg". Veelal zijn dat kleine dingen uit het verleden die ergens zijn opgeborgen om zo onverwachts ineens op te poppen. Zo dacht ik van de week plots aan eind jaren 70 toen we allemaal nog dachten dat vinyl singles en LP's tot in lengte van dagen ons leven zouden veraangenamen. Niemand had nog gehoord van de CD om nog maar niet te spreken over muziek downloaden.

Het was in het jaar 1978 toen er een rage was om met name LP's niet in het traditionele zwarte vinyl te persen maar in allerlei kleuren, op de voet gevolgd door 'picture discs', LP's met foto's van de artiest er op. Ik zelf had een rode LP van 'Super Disco Party 2' , en een transparante LP van  John Travolta. Een picture disc had ik van Blondie. Niets was te dol, het hek was van de dam, want er verschenen ook LP's in vreemde vormen, waarvan ik er ook één had, alleen heb …

Hou es even op zeg!

Afbeelding
De kerken lopen leeg, want ja, op een gegeven moment is het sprookje van de bijbel niet meer te verkopen als er in je eigen gelederen dingen gebeuren en in de doofpot worden gestopt waar de duivel zelf van over z'n nek zou gaan. Waarmee ook meteen wordt aangegeven dat het geloof in God ongeveer gelijk staat aan het geloof in Sint Nicolaas met dat verschil dat er is vergeten om op een bepaald moment mede te delen dat God net als de Sint door de mensen zelf is bedacht om anderen onder de duim te houden, want als God werkelijk zou bestaan en 'het kwade straffen', dan weten al die geestelijken die kinderen hebben misbruikt en mishandeld dat slechts het eeuwige vuur in de hel op hen wacht, maar gingen er desondanks jaren mee door en/of gedoogden het. Voor mij eens en te meer het bewijs dat het één grote poppenkast is.

Ik moest daar weer even aan denken toen ik vernam dat de bisschoppensynode in het Vaticaan in al hun wijsheid heeft besloten om 'positieve elementen in onvolm…

Herinnert U zich deze nog? #60 / Stoptober

Afbeelding
ADÈLE BLOEMENDAAL "M'N LAATSTE PEUK" 1978


Dit 'Herinnert U zich deze nog?' blogje is niet alleen een blik in het verleden, maar heb ik speciaal geplaatst voor degenen die meedoen aan de SmokeFree campagne 'Stoptober'. Het geheel zou stilzwijgend aan mij voorbij zijn gegaan als er ook niet een aantal bekenden van mij aan meedoen, en ik steun ze van harte. Ik kan me er geen voorstelling van maken hoe moeilijk het wel of niet is om van het roken af te komen, omdat ik zelf nooit gerookt heb en bovendien ben ik niet verslavingsgevoelig.
Ik kom nog uit een tijd dat roken de norm was, er werd gerookt, altijd en overal, zo was er slechts één treinstel waar niet in werd gerookt, in de kantine op het werk zat jij nog aan je boterhammetje terwijl je collega er al één opstak, op verjaardagen stonden er glaasjes met sigaretten op tafel, was je een jonge puber dan kon je de vraag gesteld krijgen als iemand ruimhartig zijn pakje liet rondgaan : "Rook jij al?". d…

Aan niets overleden

Afbeelding
Gisteren met vriend Rick naar de voorstelling "Aan Niets Overleden" geweest. Het stuk gaat over het taboe wat er (nog) heerst in de Antilliaanse cultuur op HIV en Aids. Maar hoewel de nadruk ligt op het schaamtegevoel wat in sommige culturen heerst, en waar de 'vuile was', koste wat het kost moet worden binnengehouden komt het universele gevoel van moederliefde ook ruimschoots aan bod.

Ik vond het een zeer intrigerend en goed geschreven en gespeeld stuk, we komen in de woning van de moeder en zus van Kelvin waar aan de deur wordt gebeld wat bij beide dames enige onrust veroorzaakt. Ze verwachten toch niemand? Het blijkt een vriend van hun zoon en broer te zijn uit zijn studententijd. Als een leeuwin staat de moeder voor haar zoon, die er niet is want hij is een succesvol man die in China flink carrière heeft gemaakt. Maar is dat wel zo?

Bijzonder aan dit stuk is, is dat het verhaal een montagevoorstelling is en elk deel werpt op de bovenstaande situatie een ander lic…

Luchtig

Afbeelding
"Ik heb er récht op!" "Ja, maar dát pik ik niet!" "Ik ga verhaal halen!" "Ik ga een klacht indienen!" "Dat is discriminatie!" We leven in een tijd dat mensen zich constant tekort gedaan voelen, vinden dat ze aldoor op hun qui vive moeten zijn of ergens niet iets uit te slepen valt, denken dat het leven zich tegen hen heeft gekeerd en zijn daardoor boos op de lucht en verontwaardigd over alles. Het lijkt mij erg vermoeiend om zo in het leven te staan en dat je van jezelf constant beurtelings in de slachtofferrol of in de verdediging moet zitten. Neem het allemaal eens niet zo zwaar, en bekijk het eens wat luchtiger, dat is fijn voor anderen maar ook voor jezelf.

Wat ik las wat de Britse James Lusted is overkomen en zijn nuchtere humorvolle reactie erop, deed mij ook glimlachen en beseffen dat James heel goed in het leven staat. Hij ging met zijn vriendin Chloe op een terrasje zitten en de serveerster gaf de 26 jarige man een kleurplaat …

Nutteloze weetjes

Afbeelding
In Liwa Oasis (Dubai) worden 'Google Street View'
foto's verzameld door een kameel.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Volgens een studie uit 2008 zijn niet Pitbulls,
Rotweilers en Dobermans de meest agressieve honden,
maar teckels, chihuahuas en Jack Russels.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Een fitness trainer kwam bewust 35 kilo aan om beter te
begrijpen hoe zijn cliënten met overgewicht zich voelen.
In 6 maanden tijd raakte hij het weer kwijt.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Er zijn druiven gekweekt die de smaak hebben van
een suikerspin.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het Karachay meer in Rusland is door het dumpen van
radioactief afval vanaf 1951, zo radioactief geworden dat
als je dichtbij staat je binnen 1 uur zal overlijden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Babies tot 6 maanden houden onder water instinctief hun
adem in.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…

Twee weken

Afbeelding
"Ik stuur 'm op voor reparatie, dat duurt twee weken" zei het meisje van de T-Mobile winkel twee weken geleden toen mijn smartfoontje het begaf. Omdat ik niet gebeld kon worden, zou ik via mail bericht krijgen als ik 'm weer op kon halen. Gisteren waren de twee weken om en had ik nog geen bericht ontvangen. Toch ben ik naar de winkel gegaan, met het jasje en de voeding van mijn foontje bij me, want ik ging er van uit dat er twee dingen het geval konden zijn, één: ondanks de twee weken was ie er nog niet en zou ik kunnen vragen waarom dan niet, of twee: hij was er wel, maar doordat ik niet gebeld kon worden vonden ze mailen geen goede tweede optie.

Dat laatste was het geval, of nou ja , dat maak ik er van, want mijn smartfoontje was terug van de operatie. Grappig genoeg kon de jongen in de winkel niet zeggen wát er precies aan de hand was. Ik was daar wel nieuwsgierig naar, maar dat stond niet vermeld op het ontslagformulier van de reparatieafdeling. Hij deed het weer…

Flits wil vliegen

Afbeelding
De 10 jarige Iza van Meggelen werd zo gepest op school, dat haar lerares juf Claudia, die zelf vroeger is gepest, actie wilde ondernemen. Op een dag is Iza voor de klas gaan staan en heeft met knikkende knieën verteld wat het met haar doet. Het wordt een lang gesprek, en juf Claudia laat de klas gezamenlijk een rapnummer schrijven waarin naar voren komt dat het 'niet cool' is om te pesten.

Maar de echte verandering komt als Claudia de klas een boek laat maken. Iza schrijft een tekst en de voormalige pesters maken tekeningen. Het boekje heet "Flits Wil Vliegen" en het gaat over een konijntje dat wordt gepest door de vogels, omdat hij niet kan vliegen. Maar Flits leert uiteindelijk dat hij weer ander dingen kan die vogels niet kunnen. De boodschap is dat je niet hoeft te veranderen, je bent goed zoals je bent.

Het heeft ook écht iets veranderd in de klas. "Wat Iza met haar verhaal heeft bereikt, is dat de kinderen uit haar klas zich bewust zijn van het pesten. Ze …

Markthal

Afbeelding
Het kan niemand ontgaan zijn, Rotterdam heeft er een nieuwe trekpleister bij: De Markthal, geopend door Hare Majesteit de Koningin op 1 oktober. En ik vínd het een lelijk gebouw! Er staan nu aan en rond de Binnenrotte een hele hoop lelijke gebouwen bij elkaar die in verschillende tijdsspanne zijn gebouwd en voltooid, en daardoor geen homogeniteit uitstralen. Dat is op wel meer plaatsen in de stad die in de oorlog geheel is platgebombardeerd. Overal zijn er sinds de wederopbouw los van elkaar prestigieuze bouwplannen ten uitvoer gebracht, en dat is naar mijn gevoel een beetje doorgeschoten.

Ik heb heb het waarschijnlijk helemaal verkeerd, want onlangs las ik dat in een Amerikaans reistijdschrift Rotterdam werd aangeprezen als de plaats die je bezocht móest hebben wilde je je tegenover jezelf en je vrienden nog als serieuze dromomaan kunnen profileren. En met name de architectuur werd lyrisch beschreven ook de, toen nog, in aanbouw zijnde Markthal.

Het kuddegedrag van mensen werd ook nu…