dinsdag 10 maart 2015

Dancing the night away

In mijn jonge(re) jaren vond ik niets heerlijker dan dansen, vraag het hen die het hebben meegemaakt destijds, bij het uitgaan was ik altijd op de dansvloer te vinden. Dansen ontspant, je wordt er vrolijk van en je gaat ervan stralen. Ik moest er aan denken toen van de week tot op het journaal aan toe de slechtste en beste kant van de internetgemeenschap in één bericht naar voren kwamen. Iedereen móet het gezien hebben of er minstens over gehoord hebben, de 'dancing man'.

Iemand had een foto geplaatst van een corpulente man die aan het dansen was, die toen hij in de gaten kreeg dat ie gefotografeerd werd, een beetje beschaamd naar de grond keek, ook die foto werd geplaatst met de walgelijke tekst erbij: 'Zag dit exemplaar een poging doen tot dansen. Hij stopte toen hij ons zag lachen'. Vooral die tweede foto raakte me. Deze man was bij een concert en had plezier totdat anderen blijkbaar vonden dat hij daar geen recht op had.

Deze post kwam ook Cassandra Fairbanks onder ogen en zij plaatste de foto op Twitter met de vraag: 'Weet iemand wie deze man is of wie dit gepost heeft? Er is een grote groep dames in LA die iets willen doen voor hem.' Ze kreeg enorm veel bijval en er werd een zoektocht gestart naar de 'dancing man': 

Dancing Man, We don’t know much about you, but a photo on the Internet suggested that you wanted to dance and were made to feel like you shouldn’t be. We want to see you dance freely and if you would have us, we would love to dance with you. We are prepared to throw quite the dance party just for you, if you’d have us. To be clear it’s 1,727 of us. And we are all women.

De 'dancing man' reageerde en bleek Sean te heten en in Londen te wonen. Hij is verrast en dankbaar voor de massale steun. Inmiddels is er zo'n $33.000 opgehaald om de man naar Los Angeles te krijgen waar het feest zal plaatsvinden. Het geld wat overblijft gaat naar een goed doel, een stichting tegen pesten. Celebrities als Pharel Williams en Moby hebben al aangegeven om voor niets op het feestje op te treden. "Niemand hoeft zich ooit te schamen voor zijn of haar manier van dansen" vindt Moby. 

Ik vond het ontroerend en prachtig deze actie, maar het hield mij ook een spiegel voor, want al zou ik nooit foto's gemaakt hebben, en al zeker niets hebben geplaatst met zo'n vileine tekst erbij over een dik mens wat aan het dansen is, maar met een aan zekerheid grenzende veronderstelling zou ik wel vrienden hebben aangestoten en hebben gezegd: "Kijk die dan.." of ik zou het anders zeker gedacht hebben, en het is eerlijk om het hier te uiten, maar het is niet mooi van me. De door Cassandra succesvol opgezette actie leert mij als bijna bejaarde dat men nooit te oud is om je wat begripvoller en minder oordelend op te stellen. Ik wens Sean een ge-wel-di-ge tijd in LA toe!

Cassandra's oproep om de 'dancing man' te vinden.

Sean's reactie voor Cassandra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten