Posts

Posts uit mei, 2015 weergeven

Jopie Parlevliet

Afbeelding
Richard Groenendijk zag ik voor het eerst jaren geleden door het beeld schuiven bij het programma "Kopspijkers", waar hij enigszins lichtelijk in paniek riep: 'Hoe zou het toch met Mieke Telkamp zijn', de manier waarop hij die simpele vraag wist uit te bouwen tot een bijna nationaal vraagstuk bleef bij me hangen, dus toen ik in een herdenkingsprogramma van Robert Long een aantal artiesten liedjes van hem zag zingen herkende ik Richard die samen met de Belgische zanger Dieter Troubleyn eigenlijk als enigen de nummers Robert Long-waardig zongen.

Mijn collega Hans heeft vroeger in het theater gewerkt als licht,- en geluidsman en kan daar kleurrijk over vertellen, zo bleek hij dus ook met Richard te hebben samengewerkt, en hij raadde me aan om zeker eens naar het theater te gaan als hij weer een programma had, dat is nu een paar jaar geleden, en sinds het eerste theaterbezoek aan Richard was ik om. Wat een vakman, hij is niet alleen hilarisch grappig en ad rem, maar weet…

Tegeltjeswijsheid 167

Afbeelding

Douze points

Afbeelding
"Beaux messieurs, belles dames, musique au programme. Chanteurs, à vos gammes,  que le meilleur gagne" Telex, 1980
Afgelopen zaterdag is de finale van het 60e Eurovisie Songfestival geweest met Zweden als terechte winnaar, en mijn liefde voor muziek, al besproken in een eerder jubeljaarblogje, kende een grote katalysator in de vorm van het songfestival. Het eerste songfestival dat ik zag was op 3 april 1976. Wij werden uitgenodigd bij tante Netty en oom Paul om het bij hen te kijken, want zij hadden kleurentelevisie. Dat festival betekende een liefde voor het leven.
Dit kwam niet in de laatste plaats door de winnaars van dat jaar, Brotherhood Of Man voor Engeland met "Save Your Kisses For Me". Het was meteen ook de eerste groep waar ik fan van werd, ik kan me nog herinneren dat ik van mijn zakgeld de single kocht en die grijs heb gedraaid, de volgende singles kocht ik ook, posters uit Popfoto aan de muur, en onlangs zag ik ze weer optreden, nog steeds in dezelfde sam…

Toen en Nu: Grease

Afbeelding
Het was destijds in 1978 een wereldwijde sensatie, de film "Grease". Het verhaal wat zich afspeelt in de jaren 50, maar wat zo universeel is, het laatste schooljaar, afscheid van de jeugd op weg naar de volwassenheid en alles wat daarbij komt kijken met een flinke scheut Amerikaans sentiment en talloze geweldige liedjes. Maar een ieder herkent zich er in en heeft een heimelijk verlangen van 'was het nog maar zo', dat kun je aan die Amerikanen wel overlaten. Van al die acteurs zijn John Travolta en Olivia Newton-John het bekendst gebleven, maar die anderen zijn ook allemaal doorgegaan, in één of andere vorm, in het acteervak, de één met wat meer succes dan de ander, en sommigen hebben gekozen voor het werken achter de schermen. Dit zijn ze:
Helaas zijn er ook een drietal acteurs niet meer onder ons, David C. Stewart is in 1994 op 46 jarige leeftijd overleden, Annette Charles en Jeff Conaway beiden in 2011 op respectievelijk 63 en 60 jarige leeftijd.


De dag die je wist dat zou komen

Afbeelding
"Denk je dat ze er op je werk nog iets aan zullen doen?" vroeg mijn moeder me vorige week refererend aan mijn verjaardag. Ik antwoordde haar dat het gebruikelijk is binnen onze vestiging om met jubilea en het behalen van het vijftigste levensjaar uit de diepste krochten van de archieven een fotootje te halen van de jubilaris of nieuwbakken senior, die op te blazen en dat met een ballonnetje en een slingertje tot hilariteit van velen ten toon te spreiden. Deze veronderstelling bleek het grootste understatement te zijn sinds Noach zei: "De lucht betrekt, ik geloof dat we een beetje regen krijgen".

Het heeft de gemoederen in kringen om mij heen erg bezig gehouden toen ik in januari besloot om mijn demonen in de ogen te zien en dit jaar, vanwege mijn vijftigste verjaardag, uit te roepen tot jubeljaar. Tot die tijd ben ik 20 jaar lang met ieders welnemen 29 geweest. Deze plotselinge en eerlijke benadering kwam voor menigeen onverwacht, zodat een uitvergroot fotootje met…

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Iedere keer als je je iets uit het verleden herinnert, wordt dat door je hersens
vervormt. Eigenlijk is het zo dat als je je iets uit het verleden herinnert,
je de laatste keer dat je er aan dacht herinnert.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Er is een stam in Brazilië die als enigen de Pirahã-taal spreken. Die taal heeft
geen tijdsaanduiding. Het is dus onmogelijk om in een zin aan het verleden
of de toekomst te refereren. Alles wordt in het heden geplaatst. Het is dus niet
mogelijk om verschil aan te brengen in 'ik heb gewerkt' of 'ik ga werken'. Het
is 'ik werk'. Moeders lezen ook geen sprookjes voor en mannen pochen niet
over ooit behaalde resultaten
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Toen de vader van Beyoncé Knowles haar manager was, liet hij haar hardlopen
en zingen tegelijk, zodat ze kon optreden zonder buiten adem te raken.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1/3 van de Amerikanen g…

Kinderlijk naïef

Afbeelding
Niemand leidt mij meer om de tuin, op mijn mouw wordt niets meer gespeld, knollen voor citroenen? Ik dacht het niet. Niets ontgaat mijn scherp observatievermogen, mij voor de gek houden? Sta eens vroeger op! Als je zo omtrent een halve eeuw bent is dat toch wel het zelfbeeld wat je van jezelf hebt, je hebt je omringt met een selecte groep vrienden bij wie je je senang voelt en waarvan je al vaak weet wat ze denken voordat ze het hebben uitgesproken, en zie hier in een notendop de zegeningen van het middelbaar zijn. Maar dan zo heel plotseling kan zo'n zelfbeeld ernstig op losse schroeven komen te staan, en blijk je met open ogen in vooropgezette plannen te lopen van een aantal van diezelfde vrienden.

Jaarlijks kijken we met wat vrienden naar de finale van het Eurovisie Songfestival, dit jaar zou dat bij Jeroen in Leiden zijn. Ik zou daar een nachtje overblijven omdat er geen vervoer meer naar huis zou zijn. Helaas liet hij weten door persoonlijke omstandigheden het niet te kunnen …

Tegeltjeswijsheid 166

Afbeelding

Grand Prix Concours Eurovision de la Chanson Européenne 2015

Afbeelding
Afgelopen donderdag voegden zich Azerbeidzjan, Cyprus, Israël, Letland, Litouwen, Montenegro, Noorwegen, Polen, Slovenië en Zweden zich bij de 10 gekozen landen van dinsdag. Hier en hier kun je lezen over die inzendingen. Tezamen met de 7 onderstaande landen die al direct in de finale geplaatst zijn zorgen ze met z'n zevenentwintigen voor het grootste aantal landen wat ooit in een Eurovisie finale heeft gestaan voor de 60e editie van het Eurovisie Songfestival.

Australië
Tonight Again - Guy Sebastian
Australië ja, voor degenen die nóg niet weten waarom klik hier. Mocht Australië winnen hoor ik de azijnpissers alweer jeremiëren, zoals ze elkaar ook, niet gehinderd door enige kennis van de feiten, napapegaaien over, in hun ogen, verdachte hoge klasseringen van landen uit Oost Europa, maar daar gaat het nu niet om, het gaat om Guy Sebastian. Guy is een in Maleisië geboren voormalige Australian Idol winnaar en heeft al 8 top 10 albums op zijn naam staan waarvan er 2 zelfs op nummer 1 he…

Move about

Afbeelding
"Where am I going to? You'll get by  you always have before". Barbara Dickson, 1977
Zaterdag 2 november 1991 was dan de dag dat ik Den Haag achter me liet en in Capelle aan den IJssel ging wonen op de Frederik van Eedenplaats, samen met mijn eerste verloofde. Wij kenden elkaar toen 4½ jaar. Terugkijkend deed ik dat omdat het in de lijn der verwachting lag, niet omdat mijn hart zich met volle overtuiging in die beslissing kon vinden. Ik snap ook heel goed hoe generaties voor mij zo heel onbewust het huwelijk instapten, gewoon omdat het hoorde. Na anderhalf jaar ging het niet meer, en móest ik voor mezelf kiezen, er komt vanzelfsprekend nog een blogje over de verloofdes, waar sinds het begin van de jubeljaarblogjes al door enkelen reikhalzend naar wordt uitgekeken, maar in dit blogje gaat het over de verhuizingen. 
We zaten in een verhuizing naar de Wilgenplaslaan in Rotterdam toen ik besloot (dat klinkt simpeler dan het was) om niet meer met verloofde verder te kunnen. Ik w…

Eurovisie Songfestival 2015: Tweede voorronde

Afbeelding
Afgelopen dinsdag werd bekend dat Albanië, Armenië, België, Estland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Rusland en Servië doorgaan naar de finale van aanstaande zaterdag, vandaag worden er uit de volgende 17 deelnemers nog eens 10 gekozen die we zaterdag terugzien.

Litouwen
This Time - Monika Linkytė & Vaidas Baumila
Monika mag dan eindelijk eens meedoen na vanaf 2009 t/m 2014 geprobeerd te hebben om Litouwen te mogen vertegenwoordigen, en Vaidas eindige vorig jaar 3e in de voorronde. Baarde een kus in 1957 nog opzien op het festival tussen de Deense deelnemers, niemand zal met zijn ogen knipperen nu Monika en Vaidas dat ook doen tijdens hun optreden. Maar hun liedje is überhaupt niet zo opzienbarend een vrolijk niemendalletje.

Ierland
Playing With Numbers - Molly Sterling
Ierland is het land dat het festival de meeste keren heeft gewonnen, 7 keer, dat gaat dit jaar niet gebeuren, ik betwijfel zelfs of het wel doorgaat naar de finale. Molly heeft al aan wat zangwedstrijden mee…

Grey and blue Monday in London

Afbeelding
Wat was dat nou? Toen ik mijn ogen open deed en naar buiten keek zag ik regen. Regen! Ik had sinds mijn aankomst in Londen alleen maar heerlijk weer gehad, ik deed maar of de stad verdrietig was dat ik die dag weg zou gaan. Mijn plan was om de warenhuizen in Oxfordstreet te gaan bezoeken, waaronder John Lewis, het warenhuis waarvan onze directeur vindt dat het een goed voorbeeld is van welke richting wij op moeten gaan met onze winkel. Ik had de maandag gekozen omdat ik uit ervaring weet dat het dan niet zo hysterisch druk is zoals ik het weekend.

Bij de receptie van het hotel gezegd dat ik er een heel fijn verblijf heb gehad en ik heb het tevredenheidsformulier afgegeven met lovende woorden. Ik mocht mijn koffer daar laten staan omdat ik pas in de avond zou vliegen. Met paraplu op dus Oxfordstreet in, en het moet gezegd, het zijn de warenhuizen die die straat maken, de rest van de winkels, HMV daargelaten, stelt niet zoveel meer voor. Het mooiste warenhuis is Selfridges. Bij John Lew…