Posts

Posts uit juni, 2015 weergeven

Tegeltjeswijsheid 171

Afbeelding

Negenentwintig

Afbeelding
Gisteren mocht ik werken, en omdat daar een, laten we zeggen, andere clientèle op af komt dan doordeweeks, tellen de uren die je aanwezig bent, terecht, dubbel. Om toch nog iets van de zondag te maken had ik met vriend Harry afgesproken om wat te gaan eten en dan naar de film te gaan. Door de programmering werd dat éérst naar de film. Het werd de film "The Age Of Adaline". Ik had er een preview van gezien, en de recensie van vriend André, die sinds kort filmrecensies schrijft, gelezen en dat maakte nieuwsgierig. Niet in de laatst plaats door het gegeven dat de hoofdpersoon Adaline door een samenloop van omstandigheden fysiek 29 blijft. Dit was voor mij herkenbaar omdat ik zelf ook 20 jaar lang door een speling van de natuur of een soort time warp 29 bleef, tot ik begin dit jaar iets wat op een beginnende rimpel leek ontdekte en ik klaarblijkelijk definitief uit dat 20 jarig durende vacuüm werd geworpen.

Ik ga niets uit de film weggeven, maar ik kan zeggen dat het een interes…

Het kastje dat alle andere kastjes overbodig maakt

Afbeelding
Enige tijd geleden viel er een brochure in de bus van van Bommelen meubelen, mijn oog viel meteen op een kastje die ik als geschikt beoordeelde als vervanging voor een kastje wat nu al zo'n 15 jaar in de keuken staat. Maar zo een aanschaf is wel even het overdenken waard, de maten waren ideaal, de uitstraling helemaal naar mijn zin, ik laat in zo'n geval de brochure in het zicht liggen en werp af en toe een blik op het object van mijn begeerte. Ik bleef het een leuk kastje vinden.

De logisch volgende stap is naar de winkel gaan om het kastje in het echt te zien, aan te raken, van alle kanten te bekijken om te zien of het werkelijk wel zo'n leuk kastje is als in de brochure. Dat heb ik gisteren gedaan en het kastje en ik we hadden direct een band, het kastje heeft een zogenaamde 'repro-oude' look, maar het is wel heel goed hout, de lades zijn lekker diep en achter de deurtjes is ook voldoende ruimte en het is in totaliteit een stevige constructie zodat dit meubel (v…

Een dag met vele gezichten

Afbeelding
Toen gisteren de wekker ging dacht ik: "Huh, de wekker, die heb ik vergeten uit te zetten", en zette hem uit, niet op de snoozer, maar uit. Om later, te laat, wakker te schrikken en geen idee te hebben wat voor dag het was, plotseling te beseffen dat ik helemaal niet vrij was en ik dus te laat op mijn werk kwam. Het zou een dag worden waarop ik heerlijk kon uitkijken naar de avond, naar wat ik het hoogtepunt van het theaterseizoen vind, de jaarlijkse Showcase van de studenten van Codarts Rotterdam, samen met Harry, Rick en Christian.

Gaandeweg de dag kwamen de berichten door van de terroristische aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit, en daar schrok ik erg van, tegelijkertijd kwam het nieuws uit de Verenigde Staten dat het daar nu mogelijk is in alle 50 staten om te trouwen met wie je wilt ongeacht of dit iemand van hetzelfde geslacht is. Een boodschap van diepe haat en van liefde op één dag konden niet verder uit elkaar liggen en maakte deze dag die al zo vreemd begon …

In Memoriam: Patrick Macnee

Afbeelding
Patrick Macnee was al overleden op 14 augustus 1982, althans dat waren de berichten in diverse kranten destijds. Het bleek echter te gaan om de Noord-Ierse acteur Patrick Magee. Maar gisteren is Patrick Macnee dan toch echt van ons heen gegaan op de gezegende leeftijd van 93 jaar.

Patrick heeft een prachtige staat van dienst die begon in 1948 en duurde tot 2003, maar hij zal altijd herinnerd worden van zijn glansrol John Steed in de TV-serie "The Avengers", in Nederland uitgezonden als "De Wrekers". De serie liep van 1961 tot 1969. In 1976 en 1977 werd de serie met 26 afleveringen geprolongeerd als "The New Avengers" ("Terugkeer Van De Wrekers"), en ik zat destijds aan de buis gekluisterd, vond met name Purdey, gespeeld door Joanna Lumley, erg tot de verbeelding spreken, vooral hoe zij met rake schoppen vijanden uitschakelde.

Patrick is drie keer getrouwd geweest en heeft uit zijn eerste huwelijk een dochter en een zoon.Toen en Nu: The Osmonds

Afbeelding
Al in 1958 begonnen 4 zoons van de mormonenfamilie Osmond, Alan, Wayne, Merril en Jay met zingen, ze waren heel jong (9,7,5 en 3). Oorspronkelijk deden ze dat om om hun oudere dove broers Virl en Tom financieel te ondersteunen voor de aanschaf van gehoorapparaten e.d.. Andy Williams had The Osmond Brothers, zoals ze toen heetten, vanaf 1962 tot 1969 als gasten in zijn TV-shows.
Donny Osmond kwam er bij en ook Jimmy en enige zus Marie werden geïntroduceerd.

De broers wilden, tegen de wil van hun vader in, popmuziek gaan maken en dat gebeurde, met z'n vijven. Jimmy en Marie deden niet mee. Ze gingen zich "The Osmonds" noemen en in de jaren 70 ontstond er iets wat als 'Osmondmania' de geschiedenis in ging. De familie toerde, maakte platen, creëerde en produceerde voor 5 verschillende artiesten: The Osmonds "Crazy Horses", Donny "Puppy Love", Marie "Paper Roses", Jimmy "Long Haired Lover From Liverpool" en Donny en Marie als du…

Hondenvleesfestijn

Afbeelding
De titel van dit blogje is om van te griezelen, ik had er geen idee van, maar in de Chinese provincie Yulin is afgelopen maandag het jaarlijkse feest gestart om de hoogste zonnestand van het jaar te vieren. Naast granenlikeur en lychees wordt er ook katten,- en hondenvlees gegeten. Vooral hondenvlees omdat men geloofd dat het vlees kracht geeft voor de winter, en het, daar zijn we weer, goed is voor het libido. De dieren worden vaak op wrede wijze geslacht voor het feest, er zullen vast beelden van zijn, maar ik kies ervoor die niet te zien.

Dierenactivisten proberen al jaren het feest te stoppen, niet alleen omdat het zielig is voor de dieren, maar ook levensgevaarlijk voor de mensen die het eten. Honden worden vaak vergiftigd met chemicaliën en niet gecontroleerd op hondsdolheid. In de rest van China neemt deze traditie steeds meer af en staan er in Peking en Sjanghai tijdens deze feestweek vaker pizza op de menukaart dan hond. De staatskrant van China verwoordt het zo: "Honden…

Sport

Afbeelding
"Everyday in action. Always satisfaction, with me in action , in action , in action" Dizzy Man's Band, 1976
Ik heb niets met sport, nooit gehad ook, niet om te kijken en ook niet om het te doen. Op school was de gymles voor mij een gruwel, niet in de laatste plaats omdat ik nergens goed in was. Ik was het die altijd als laatste werd gekozen, hoewel gekozen het wat rooskleurig voorstelt, ik was de laatste die overbleef, en verviel dan onder luid afkeurende uitroepen tot het team dat zichzelf direct met een achterstand geconfronteerd zag nog voor er was gespeeld. Één keer in mijn gymcarrière heb ik een doelpunt gemaakt met basketballen waarna een groot gejuich opsteeg, ook bij de tegenstanders en de gymleraar zelve. 
Dat waren dan de teamsporten, maar ook bokkie springen, touwen klimmen, de coopertest, ringen en al die andere verschrikkelijke dingen ik bakte er werkelijk niks van. Ik vond het ook een dom gedoe dat gedraaf, geklauter en geklim. Op de middelbare school ben ik…

Pluk de rozen

Afbeelding
We maken ons druk om van alles, de zomer is gisteren begonnen maar het weer is nog niet echt zomers, dus stellen veel mensen nu al dat de zomer niks is, en er een reis geboekt dient te worden naar warmere oorden. Op het werk zit het soms ook wat tegen, deadlines die gehaald moeten worden, druk van bovenaf, kortom stress. Een besteld pakketje komt later dan verwacht, even lekker mopperen. Wanhopig worden we van het feit dat we ondanks dat we sporten en uitkijken met eten die laatste kilo's maar niet kwijtraken.

En ik doe er zelf ook aan mee, nog steeds spannend of ik nog wel een baan heb dan wel een normaal salaris ontvang straks na de onderhandelingen en de eventuele uitspraak van de rechter. Ik heb mijn oog laten vallen op een leuk kastje voor in de keuken en twijfel ernstig of ik tot aanschaf moet overgaan of niet. En leg ik me schoppend en om me heen slaand neer bij het feit dat ik nooit meer het postuur zal krijgen wat ik voor ogen heb.

En dan opeens zie ik een bericht van …

Tegeltjeswijsheid 170

Afbeelding

"I honestly have nothing, other than just sadness"

Afbeelding
Dat waren de woorden van Jon Stewart na het verschrikkelijke nieuws dat de 21 jarige Dylann Roof in Charleston negen kerkgangers had doodgeschoten in de Emanuel African Methodist kerk, terwijl er een dienst aan de gang was. De blanke Dylann werd gedreven door rassenhaat en wilde door deze moord op 9 zwarte mensen een rassenoorlog ontketenen. 
Jon Stewart's werk is het om het nieuws van de dag te bekijken en daar in de "The Daily Show" op humoristische wijze zijn commentaar op te geven, en hoewel ik in mijn blogje van gisteren humor als de kurk aanvoerde waarop wij allen drijven, is er een tijd en een plaats voor alles. Bij deze schokkende gebeurtenis is geen plaats voor een lichte toon, dat vond Jon ook en in een 5 minuten durende monoloog fileert hij het Amerikaans racisme. Ik deel dit dan ook uit respect en medeleven voor de omgekomen kerkgangers, hun familie en vrienden. Jon's duidelijke kijk op het hedendaagse Amerika is pijnlijk glashelder.

Lachen mag van God

Afbeelding
Humor is voor mij een levensader, zonder relativerende humor zou ik echt niet kunnen leven, en het mag voor mij best wel een beetje schuren, de vinger op de zere plek leggen om de angel uit dat wat zo belangrijk lijkt te halen om er daarna met elkaar met een frisse relativerende blik naar te kijken.
Bij (streng) gelovigen in het algemeen en (strenge) moslimgelovigen in het bijzonder is humor een taboe, het leven, en zeker het geloof, dient zeer serieus genomen te worden, daar past geen vrolijke noot en al helemaal geen relativering, het opperwezen van hun keuze is geen lachebekje, meer een zuur oud sikkeneurig type die bewierookt en aanbeden wil worden, dat zelfs eist, en vervolgens dol is op allerlei gruwelijke straffen. Als je dan toch een opperwezen verzint maak er dan een leuke kerel of een tof wijf van waarmee je kunt lachen. Ik hou erg van wat Annie M.G. Schmidt altijd zei: "Lachen mag van God", ik durf te beweren dat ze daar Allah ook mee bedoelde.

Ik moest er weer aa…

Eetgewoonten

Afbeelding
"I'm strong to the finish, cause I eats me spinach, I'm Popeye the Sailor Man" Jack Mercer, 1960
Vanaf het moment dat ik besefte wat eten was, heb ik geruime tijd enkel spinazie als groente gegeten, zeker tot een jaar of 5. Ik lustte niks anders. Destijds werd dat gewoon bestempeld als een kind wat een moeilijke eter was, en waarvan in de lijn der verwachting lag dat dat op een bepaald moment wel zou bijdraaien. Ouders van nu zullen in zo'n geval hun kind Popeye-istisch noemen op zo'n zorgelijke en tegelijkertijd berustende wij-hebben-het-ook-niet-makkelijk toon met in hun ogen een blik van 'ons kind is bijzonder'. Popeye-isme past mooi in het rijtje met alle andere moderne gedragsstoornissen die de kinderen tegenwoordig nu eenmaal moeten hebben wil je als ouders meetellen op het schoolplein.
Ik vind spinazie nog lekker, maar heel veel andere dingen gelukkig ook. Thuis werd er voornamelijk de Hollandse pot gegeten, aardappels, groenten en vlees met een …

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Bij de oude Egyptenaren gebruikten de politie honden en getrainde bavianen
om hen te helpen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nivea heeft een popje gemaakt van UV-gevoelig materiaal, dat snel rood wordt als het aan zonlicht wordt blootgesteld. Als het popje rood is en je  smeert er zonnecrème op krijgt ie z'n gewone kleur weer terug. Het popje is bedoeld om kinderen het belang van zonnebescherming te leren. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Louise Estes is de 2e vrouw in de geschiedenis waarvan bekend is dat ze  3 'schrikkeljaarkinderen' heeft. De kinderen zijn 4 jaar na elkaar geboren op 29 februari. De kans dat je 3 kinderen op rij krijgt op 29 februari is één op de miljard. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Octopussen gebruiken kokosnoten als harnas. Ze dragen vaak 2 kokosnoot helften bij zich als ze zich voortbewegen over de oceaanbodem. Als ze willen stoppen klimmen ze er in en duwen de helften o…

Confronterend

Afbeelding
Al maandenlang zie ik, zien we, de beelden op het journaal, mensen op de vlucht uit hun land, omdat dat in hun beleving de enige uitweg is, weg van de oorlog, weg van het geweld, weg van de uitzichtloze situatie met hoop, hun enige hoop, om een nieuwe start te maken in Europa. Ze hebben een gekleurd beeld van Europa, van de verhalen die ze hebben gehoord, de beelden die ervan zijn geschetst. Europa bereiken, dan kom het allemaal goed.

De oversteek op die vreselijke bootjes in mensonterende en levensgevaarlijke omstandigheden is ongelofelijk, en we zien het dagelijks op het journaal en het raakt me steeds weer, die grote groepen naamloze mensen die dan eindelijk in Europa zijn, en dan? Sommigen willen doorreizen naar een specifiek land, anderen weten het nog niet, ze zijn in Europa, nu moet het goed komen. Mannen, vrouwen, kinderen, zwangere vrouwen zelfs, sommigen spreken alleen hun eigen taal. De noodklok luidt, de stroom vluchtelingen is ook voor Europa teveel, ze komen aan in Itali…

In Memoriam: Drs. P

Afbeelding
Cabaretier, zanger, tekstschrijver, dichter, auteur, letterkundige, componist en pianist, o ja, en ook nog afgestudeerd in de economie. Heinz Hermann Polzer, geboren in Zwitserland uit een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder. Na de scheiding van zijn ouders is hij met zijn moeder begin jaren 20 naar Nederland gekomen, maar is altijd Zwitser gebleven. Als hem naar de reden gevraagd werd was zijn antwoord steevast: 'Het is een leuke nationaliteit, ik zie geen noodzaak omdat te veranderen'. De werkelijke reden was dat in de oorlog de Zwitsers hem uit handen van de Duitsers hielden, en hem zelfs bijna letterlijk net op tijd voor het vuurpeloton wegsleepten, uit dankbaarheid daarvoor bleef hij Zwitser.

Willem Duys was het die zijn artiestennaam Drs. P bedacht, verwijzend naar zijn academische graad van doctorandus in de economie. Zijn eerste TV optreden was in 1964 in Willem's programma 'Voor De Vuist Weg'. De man was een door velen bewonderde taalkunstenaar me…

Tegeltjeswijsheid 169

Afbeelding

Wraakporno

Afbeelding
Op het journaal zag ik een Britt Dekker-achtig meisje met filmsterrenzonnebril samen met de publiciteitsbewuste Peter R. de Vries een rechtszaal binnenlopen met veel pers en fotografen. Ik werd de daarop volgende minuten deelgenoot gemaakt van het feit dat het wicht 3 jaar geleden op 17 jarige leeftijd zich heeft laten filmen toen ze haar even oude vriendje van dat moment oraal bevredigde.
Even dacht ik dat ik per ongeluk het RTL-journaal had aanstaan, maar ik keek toch echt naar het journaal van de NOS.

Waarom moet ik dit weten? vroeg ik me af, het bleek dat het filmpje van 1 minuut in januari van dit jaar, 3 jaar na de feestelijke gebeurtenis, onder een nepaccount op Facebook was verschenen, die het binnen een half uur alweer hadden verwijderd, dus was de schade beperkt, alleen wat bekenden van het blonde (natuurlijk) Brabantse (vanzelfsprekend) kind hadden het gezien. Dat was niet zo schokkend want naar eigen zeggen had ze al 'een naam' in het dorp (1+1=2).

Maar de naïeve s…

Tante Jopie en Ome Ton

Afbeelding
"Ik heb zin om naar m'n tante toe te gaan. Als ze mij en zoen wil geven moet ik bukken en zijzelf moet dan op haar tenen staan". Boudewijn de Groot, 1973
Vandaag wordt ze 90 jaar, de zus van m'n moeder, mijn tante Jopie. Na het overlijden van haar man, ome Ton, in 2009, is ze verhuisd naar het zorgcentrum in Den Haag aan de overkant van waar ze jaren heeft gewoond. Ik heb deze mensen mijn hele bestaan gekend en het spreekt voor zich dat ze als een rode draad door mijn leven lopen. 
Van in mijn prilste jeugd heb ik wat vage fragmentarische herinneringen aan de tijd dat ze net als wij ook in Den Haag woonden op de Marktweg, ik kan me een oud en nieuw herinneren die we daar eens hebben gevierd, op koffievisite gaan samen met m'n moeder, een brand bij de benedenburen van hen en dat zij, toen de verjaardagen bij ons nog op legendarische wijze werden gevierd met gehuurde stoelen, dansen ( "Wooly Bully") en zelfs polonaises via het balkon door de gang de kamer …

Side by side

Afbeelding
Toen mijn derde verloofde en ik 14 jaar geleden besloten het een dag te noemen (lees: 3½ jaar) werd mij het huis en de spullen gelaten. Dit was karma. Toen ik namelijk bij mijn eerste verloofde wegging, liet ik het huis met alle meubels e.d. achter, en nu kwam dat weer naar me terug. De cirkel van het leven. In die 14 jaar is er binnenshuis veel veranderd, en van de dingen die wij destijds samen gekocht hadden is steeds minder terug te vinden. Gisteren is de sidetable die al 15 jaar in m'n keuken stond vervangen. Dat was nodig, want het laatje functioneerde niet meer, een eerlijk gezegd was ik er na 15 jaar ook wel een beetje op uit gekeken.

Doordat ik vorige maand een klein bedragje in de Staatsloterij had gewonnen kon ik mij de extravaganza veroorloven om bij het oer Hollandse Blokker een leuke sidetable te kopen naar mijn zin. Deze was kleiner dan mijn oorspronkelijke, maar ook niet heel duur, dus dacht ik er over om er dan twee te nemen, zodat de sidetables side by side mijn k…

Toen en Nu: Annie Golden

Afbeelding
Annie Golden is en nu 63 jaar speelt in de Netflix serie "Orange Is The New Black" de rol van Norma Romano en is daarmee in Nederland en België terug van weggeweest. In 1978 had ze namelijk als frontvrouw van de groep The Shirts alleen in deze twee landen grote hits met "Tell Me Your Plans" en "Laugh And Walk Away". Ook speelde ze de rol van Jeannie Ryan in de filmversie van de musical "Hair" in 1979. The Shirts hielden er in 1981 mee op, maar Annie ging door.

Ze speelde een aantal rollen in films en op TV, maar was voornamelijk stemactrice in meer dan 10 films. Haar werkterrein lag en ligt echter meer op het toneel in musicals en theaterconcerten. Haar stem is dus haar belangrijkste verdienste, daarom is het bijzonder dat ze in "Orange Is The New Black" een personage speelt die nauwelijks spreekt.
Herinnert U zich deze nog? #75

Afbeelding
KEITH WEST "EXCERPT FROM 'A TEENAGE OPERA'" 1967 Aantal weken: 9 Hoogste plaats: 1
Powered by Cincopa <a href='http://www.cincopa.com/video-hosting'>Video Hosting for Business</a> solution.

Mark Wirtz had in 1966 het idee opgevat om een rock opera te maken en had Keith West bereid gevonden om te zingen op het nog uit te komen concept album van de opera getiteld "A Teenage Opera". De eerste single die uitkwam, nog voor het album, was dit "Excerpt From 'A Teenage Opera'" dat eigenlijk als titel "Grocer Jack" heeft, maar om het publiek er opmerkzaam op te maken dat het een onderdeel van een groter geheel was werd er voor de 'Excerpt'-titel gekozen. Het werd een enorme hit in heel Europa. Een tweede nummer uit de opera, eveneens door Keith gezongen, "Sam", werd ook op single uitgebracht maar flopte genadeloos. Dat was mede de reden voor platenmaatschappij EMI om de stekker uit het project te trekken…

Barbara Dex Award 2015

Afbeelding
De Belgische zangeres Barbara Dex deed in 1993 mee aan het Eurovisie Songfestival voor haar land met het liedje "Iemand Als Jij". Dat is niet wat men heeft onthouden, het liedje werd laatste, maar Barbara had een onuitwisbare indruk achter gelaten vanwege het zelfgemaakte kleedje wat ze aan had, wat er uitzag als een aantal bleke lappen die om haar Rubens-achtige gestalte waren gedrapeerd.

Sinds 1997 wordt jaarlijks, door middel van stemmen, de 'Barbara Dex Award' uitgereikt aan de act die er op het songfestival qua styling het vreselijkst uitzag. Waarom daar niet meteen in 1994 mee is begonnen weet ik niet. Dit jaar heeft, niet geheel als verrassing, Trijntje Oosterhuis gewonnen. Ik verdacht Trijntje er al van dat ze daarop inzette toen ze tijdens een repetitie in die afschuwelijke jurk verscheen met dat decolleté tot aan Honolulu waardoor je de peren over de schutting zag hangen. Uiteindelijk koos ze daar niet voor omdat hoongelach van de aanwezigen haar deel was. …

Nutteloze weetjes

Afbeelding
Als kangoeroes worden bedreigd, leiden ze hun aanvaller naar
het water en proberen 'm daar te verdrinken.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In 2014 lanceerde Amazon voor hun medewerkers het "Pay
To Quit" programma, wat iets jaarlijks moet worden. Ze
bieden medewerkers tot $5.000 aan om te stoppen met werken.
Dit om ze er over na te laten denken of ze werkelijk voor
Amazon willen blijven werken.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Het karakter van Severus Snape in de Harry Potter-verhalen
was geïnspireerd op John Nettleship de scheikundeleraar van
J.K. Rowling. Hij was gechoqueerd toen hij er achter kwam en
zei: "Ik wist dat ik een strenge leraar was, maar zo slecht was ik
toch echt niet!"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
42 % van de Amerikanen geloven dat God de mensen, zoals we
nu zijn, zo'n 10.000 jaar gelden heeft geschapen. Bijna de helft
van de Amerikanen denkt dat de evolutie niet bestaat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…