Posts

Posts uit december, 2016 weergeven

2016

Afbeelding
De laatste dag van het jaar 2016. Als dit jaar een film zou zijn geweest was het er één vol onverwachte plotwendingen; Donald Trump, who knew? Een film met dictators en populisten die er qua uiterlijk allemaal uitzien als op werelddominantie beluste schurken uit een James Bond film, net iets te veel aangedikt. Een film met zoveel haat en aanslagen uit naam van een geloof dat het haast niet meer geloofwaardig is. Een film waarin we mensen zien die via moderne communicatiemiddelen om hulp roepen vanuit een belegerd gebied waarin constant wordt gebombardeerd, maar niemand in staat lijkt om daadwerkelijk hulp te bieden. Een film waarin mensen die wel die hel weten te ontvluchten niet welkom zijn in veilige landen, want het zijn 'gelukszoekers'. 2016, een rumoerig jaar, een onwerkelijk jaar, een raar jaar.

Voor mij persoonlijk was 2016 ook een vreemd jaar. Ik was na 35 jaar werkloos, niet plotseling, ik zag het aankomen. De laatste 6 weken werken na de bekendmaking van het failliss…

De laatste dag

Afbeelding
Vandaag is het de laatste dag dat ik bij Cappuzzino werk, en ik heb me culinair ingespannen voor mijn bijna ex-collega's: ik heb een cake gebakken, want wie weggaat trakteert! Ik heb het er erg leuk gehad, ik kan alleen maar wensen en hopen dat ik net zulke lieve en fijne mensen mag treffen mocht ik weer een andere (tijdelijke) betrekking vinden.

Opeens was ik in september 'de nieuwe', na 35 jaar werkzaam te zijn geweest bij V&D waar ik alles wist, ik wist hoe mijn afdeling het hele jaar door reilde en zeilde, wist hoe alles in z'n werk ging, wist bij calamiteiten bij wie ik moest aankloppen, en ik heb in de loop der jaren veel nieuwe mensen in moeten werken die ik lichte blosjes van spanning zag krijgen als ik ze uitlegde hoe alles wat voor mij vanzelfsprekend was werkte, en nu was ik degene met het duizelende hoofd, want er werd me heel veel verteld. 'Dit ga ik nooit allemaal onthouden' was wat ik dacht en waarschijnlijk had ik blosjes op mijn wangen.

Toe…

Tegeltjeswijsheid 232

Afbeelding

In Memoriam: Carrie Fisher

Afbeelding
"My daughter, Carrie Fisher, is in stable condition in ICU. If there is any change, the family will share the information at that time. To all her friends and fans, I thank you all for your prayers and good wishes."

Dit liet actrice Debbie Reynolds op 25 december weten over de situatie van haar dochter Carrie Fisher. Carrie werd op 23 december tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles aan boord getroffen door een zware hartaanval. Ze werd opgenomen en aan de beademing gelegd, waar ze gisteren overleed.

Ik kende Carrie voornamelijk als de dochter van Debbie Reynolds de Hollywood veterane die in haar latere jaren de moeder van Grace speelde in de tv serie "Will & Grace". Natuurlijk wist ik dat Carrie de rol van Princess Leia had gespeeld in de Star Wars films, en dat ze die rol nog niet zo lang geleden prolongeerde in nieuwe delen van die film die voor het eerst in 1977 uitkwam, maar ik heb nog nooit een Star Wars film gezien. 

Ze heeft in ongelofelijk veel fil…

Nutteloze weetjes

Afbeelding
De meeste stellen gaan uit elkaar 2 weken voor kerst.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In Polen hebben ze een glow in te dark-fietspad, die wordt
opgeladen door de zon. Er wordt geen licht en electriciteit
gebruikt, omdat het gemaakt is van synthetisch materiaal wat de
hele dag het zonlicht absorbeert en na zonsondergang 10 uur lang
oplicht.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Komar, Melamid en Dave Soldier brachten in 1997 een compositie
uit onder de titel "The Most Unwanted Song". Het bestaat uit zoveel
mogelijk irritatieverhogende muziek. Een harp met een accordeon,
een sopraan die rapt met countrymuziek, doedelzakken met
schreeuwende en vals zingende kinderen over kerstmis en Walmart,
hoge fluiten met tuba's en keyboard-demo's en iemand die politieke
termen door een megafoon schreeuwt. De compositie duurt 22 minuten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Venustrafobie is de angst voor mooie vrouwen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…

In Memoriam: George Michael

Afbeelding
Nog voordat Wham! hier doorbrak had ik hun eerste lp "Fantastic" al in mijn bezit, in die tijd was ik nog pionier op het gebied van nieuwe muziek zullen we maar zeggen. Het duo was geen lang leven beschoren, en het was eigenlijk George Michael die zong, componeerde en produceerde, Andrew Ridgeley had een soort van bijrol. Nog tijdens hun Wham! periode had George een solo hit met het prachtige "Careless Whisper" een nummer waar Andrew dan toevallig net wel aan had meegeschreven.

In de lente van 1986 ging Wham! uit elkaar en begon George een zeer succesvolle solocarrière. Zijn eerst hit als officiële soloartiest was "I Want Your Sex" dat voor ophef zorgde vanwege het onderwerp en mede daardoor dus een nog grotere hit werd dan als het niet zou zijn geboycot. Hits volgden elkaar op, net zoals albums en tournees. Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, want George spande een rechtszaak aan tegen zijn platenmaatschappij Sony, de uitspraak was niet in het…

Kerstgedachte

Afbeelding
De sportschool waar ik sport, Noes Fiolet Studio's, is ook een dansschool waar veel kinderen op de diverse danslessen zitten die er worden aangeboden van ballet tot jazz, van breakdance tot showclass en alles wat daar tussen zit. Regelmatig zie ik kleine ballerinaatjes en ballerinootjes van en naar hun lessen gaan. De laatste weken hadden zij flink geoefend op de Kerstvoorstelling van dit jaar en die werd vorig weekend uitgevoerd, met drie voorstellingen op zaterdag en twee op zondag.

Ik was door Noes uitgenodigd en koos voor een voorstelling op zondag. Wat heb ik ervan genoten! In deze rumoerige tijden waarin iedereen lijnrecht tegenover elkaar lijkt te staan zag ik kinderen van allerlei nationaliteiten met zichtbaar plezier en geconcentreerd met elkaar dit eeuwenoude verhaal al dansend vertellen. Het was op teksten en muziek van Herman van Veen, maar ook moderne muziek kwam aan bod. Deze voorstelling symbolisseerde voor mij de kerstgedachte, dat ondanks verschillen die vaak klei…

6044

Afbeelding
Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans zijn drie Nederlandse componisten die bij elkaar opgeteld 6044 liedjes schreven, waarbij ze samenwerkten met niet de minste tekstschrijvers als o.a. Annie M.G. Schmidt, Eli Asser en Harrie Geelen. In een theatershow met de naam "Op Een Mooie Pinksterdag", naar het weergaloze lied van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt, zingen Annick Boer, Lone van Roosendaal en Renée van Wegberg een selectie van hun repertoire.

Gisteren ben ik met Harry naar de voorstelling geweest, en het was een feest van herkenning, van kleinkunstliedjes tot reclame jingles, van meezingers tot tv-tunes en nummers uit musicals. Op toneel stonden allemaal dozen met daarin de liedjes en de dames hadden steeds discussie over hoe je in godsnaam nou 6044 liedjes moet rubriceren wil je het een beetje overzichtelijk houden, daar hadden ze natuurlijk alle drie verschillende ideeën over.

De liedjes van deze componisten en de tekstschrijvers met wie zij werkten zijn voor …

Lak aan

Afbeelding
Over enkele dagen wordt er gevierd dat er ruim 2000 jaar geleden een kind werd geboren, een kind die de mensen zou redden, althans dat verteld ons het christelijk geloof. Is het waar? Is dat echt gebeurd? Ik weet het niet maar miljoenen mensen geloven van wel, of ze nemen aan van wel, of ze hopen dat het zo is. Veel meer zijn de aankomende dagen gericht op veel eten, cadeautjes, familiebezoek en komt het kind waar het eigenlijk om gaat er slechts zijdelings aan te pas, of zelfs helemaal niet.

Wat ik nu vooral zie in de wereld is verdeeldheid, chaos, boosheid, rumoer, angst, en oorlog, veel oorlog, dood, aanslagen, terreur, verdriet, tranen, ontreddering, nood, vluchtende mensen, ieder voor zich, zoek het maar uit, wij willen ze niet, denk aan onze dochters, ons land is van ons, populisme wereldwijd, geschreeuw, mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar, wij-zij.

En dan opeens is er een kind, een kind van zes jaar die naar alle waarschijnlijkheid zijn zevende verjaardag nooit …

Big brother

Afbeelding
Maandag werkte de aan en uit knop van mijn afstandsbediening voor het kastje van interactieve tv van KPN niet meer. Na veel drukken floepte de tv aan, en alle andere knoppen voor zenders verwisselen e.d. werkten wel, alleen de voornoemde knop niet. Nieuwe batterijen er in gedaan, maakte geen verschil. Kastje opnieuw opstarten ook niet. Toen ontdekte ik dat er rechtsboven een groen lampje ging branden als je een willekeurige knop indrukt, maar bij de aan en uit knop gebeurde dat niet.

De site van KPN bood geen uitkomst, dan maar de klantenservice gebeld. Ik kreeg een vriendelijke jongen aan de lijn aan wie ik het uitlegde en wat ik zelf al had gedaan. "Dan stuur ik u een nieuwe afstandsbediening op" besloot hij ruimhartig. "Hij komt eraan hoor, misschien iets later door de kerstdrukte bij de post", en hij ging afrondend spreken, richting einde gesprek, "Euh, moet u dan niet weten wáár u het heen moet sturen?" vroeg ik aarzelend. Hij antwoordde lachend en v…

Let the sunshine in

Afbeelding
De musical der musicals, of zo je wilt de musical die alle andere musicals overbodig maakt is voor mij "Hair". Oorspronkelijk een Off-Broadwayshow in 1967, maar een jaar later op Broadway en sinds die tijd is deze musical wereldwijd opgevoerd en is er in 1979 ook een film van gemaakt. Het verhaal is bekend, een groep hippies is tegen het establishment en zeker tegen de oorlog in Vietnam. Hoewel het een tijdsbeeld is van de jaren 60 en de flower power-generatie, is het desondanks een verhaal van alle tijden. Eens in de zoveel tijd is de musical in Nederland, ik heb Amerikaanse versies gezien en in 2007 een Nederlandse. Dit seizoen is er weer een Nederlandse versie en gisteren ben ik er met Harry heengegaan.

William Spaaij die de rol van Berger speelt, had een avondje vrij, dus werd zijn rol overgenomen door Tommie Christiaan, en wat was hij geweldig als leider van de 'tribe' die door iedereen voor allesweter wordt aangezien, maar eigenlijk vol met twijfels zit. Diep o…

In Memoriam: Zsa Zsa Gabor

Afbeelding
Talkshowhost Merv Griffin zei ooit: "Na al die jaren is het moeilijk om het fenomeen van de drie glamoureuze Gaborzussen en hun alomtegenwoordige moeder te omschrijven. Ze denderden de society pagina's en de roddelbladen zo plotseling binnen en met zo'n kracht, dat het leek alsof ze vanuit de hemel waren komen vallen".

Dat was natuurlijk niet zo. De jongste van de zusjes Gabor, Eva kwam in 1939 in Amerika aan, Zsa Zsa arriveerde in 1941 vanuit Turkije nadat ze was gescheiden van haar eerste man Burhan Belge. Intussen woedde de Tweede Wereldoorlog over Europa en waren moeder Jolie en oudste zus Magda niet meer veilig, temeer omdat Magda bij het Hongaars verzet zat, bovendien waren de Gabors van Joodse afkomst. Omdat Magda de verloofde was van de Portugese ambassadeur konden ze naar Portugal vluchten toen de nazi's in 1944 Boedapest binnenvielen. Jolie kwam op 31 december 1945 in Amerika aan en Magda volgde in februari 1946. Jolie en Vilmos Gabor, de vader van de z…

Stereotypen

Afbeelding
Toen ik hoorde dat het onderwerp in het programma 'Uit De Kast' van Radio Capelle 'Zijn alle dansers homo?' was, reageerde ik met: "Nou, het antwoord is nee, dus dat wordt dan een heel kort programma". Je merkt meteen al dat ik een echte aanwinst voor het programma ben. Gelukkig word ik enkel ingevlogen voor de columns, en laat ik de verdere invulling aan mensen over die niet zo kort door de bocht zijn. Er werden twee mooie reportages opgenomen, Quirine interviewde danser Sanny Alexander Kleef en Vanessa mocht Ruben Garcia Arabit interviewen over deze vraag in het algemeen, en over henzelf in het bijzonder. Één van de heren is inderdaad homo, de ander niet. Als je het programma terug luistert via deze link: http://www.radiocapelle.nl/programma/uitdekast/, klikken op '17 december-uitzending terugluisteren' dan kun je beide interviews horen.

Ook mijn column is te beluisteren in dit programma. Ik heb het onderwerp wat breder getrokken en stereotypen in h…

Toen wij naar Rotterdam vertrokken

Afbeelding
Vrienden Rick en Chris opgegroeid in, respectievelijk, Katwijk en Lisse, en zelf altijd woonachtig geweest in Leiden en Leiderdorp, zijn sinds afgelopen week inwoners van Rotterdam. Toen ik enige maanden geleden het nieuws vernam heb ik de salontafel opzij gezet en een radslag gemaakt. De locatie waar zij gingen wonen is slechts één metroritje reizen af van waar ik woon, ik durfde zelfs de term 'buren' te bezigen, Rotterdam en Capelle zijn tenslotte buurtgemeenten.

Voorheen woonden ze in een prachtige hoek-eengezinswoning met ruime tuin, maar ze hadden nu gekozen voor een appartement in de grote stad. Meteen heb ik destijds op Funda gekeken en het kwam mij voor als een heel bijzondere woning, een geweldige locatie aan de Maas in een gebouw met geschiedenis. Het bijzondere zat in het feit dat alles in één ruimte is gesitueerd. Op de foto's zag dat er al heel intrigerend uit, dus ik was benieuwd hoe het er in het echt uit zou zien.

Dat moment was gisteren. In slechts een oog…

Herinnert U zich deze nog? #97

Afbeelding
SLADE "MERRY XMAS EVERYBODY" 1973 Aantal weken: 11 Hoogste positie: 3

De zogenaamde glamrock was op z'n hoogtepunt begin jaren 70, en de Britse groep Slade was één van de bekendste en succesvolste vertolkers ervan. Slade bestond uit: Noddy Holder, Dave Hill, Jim Lea en Don Powell, vanaf 1971 hadden ze al verschillende top 10 hits op hun naam staan toen ze in de nazomer van 1973 besloten om een kerstsingle op te nemen, en ondanks dat het nummer in de tekst de associatie met de Engelse working class oproept is ie opgenomen in New York tijdens hun tournee aldaar. 
Nog voordat de plaat was uitgekomen waren er al een half miljoen in bestelling, en op de releasedatum, 7 december 1973, werden er 350.000 exemplaren verkocht. Platenmaatschappij Polydor zagen zich genoodzaakt om singles te laten persen in Duitsland, Frankrijk en Los Angeles om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
Het lied is geschreven door Noddy en Jim en is qua compositie éen samenraapsel van eerdere afgewezen …