donderdag 15 juni 2017

Het motorblok wat maar niet starten wil

Omdat ik de laatste tijd wat andere zaken aan mijn hoofd had, heb ik me niet zo heel erg druk gemaakt over het moeizaam vormen van een regering in een op zich niet zo heel belangrijk klein land. Dat ik zelf, naar volle tevredenheid, in dat land woon doet daar niets aan af. De hele operette gaf mij zo nu en dan wel wat verstrooiing vanwege de beschamende en soms ronduit lachwekkende manier waarop e.e.a. in zijn werk ging en nog steeds gaat. Het hele gedoe heeft meerdere raakvlakken met het programma "Het Geheime Leven Van Vierjarigen", waarin met een verborgen camera wordt gekeken hoe kinderen van 4 jaar met elkaar omgaan en hoe zij probleempjes met elkaar oplossen.

Allereerst was er de structureel verongelijkte en altijd boze Geertje, waar de anderen niet mee wilden spelen. Markje was de laatste die dat ook verkondigde. Je kunt heel veel van Markje zeggen, maar slim is ie wel. In den beginne sloot hij niemand uit, maar hij zag ook wel in dat het maatschappelijk gewenst was om tóch niet met Geertje te willen, dat is in zijn gezicht ontploft want had ie dat niet gedaan hadden zij samen kunnen gaan proberen om een regering te vormen, conform de wil van het volk. Maar met Markje wilde ook niet iedereen, Emile'tje riep van te voren naast Geertje ook niet met Markje te willen. Alexandertje wil helemaal niets met Gertje-Jan. Het is wel duidelijk dat de Democratie in Nederland niet de wil van het volk is, maar wat de partijleiders zelf willen.

Uiteindelijk kwamen VVD, CDA en D66 naar voren als de partijen die een regering zouden moeten gaan vormen, maar daar moest een andere partij bij om ze aan een meerderheid te helpen. Dat de D van democratie die deze drie in hun partijnaam hebben staan al niet zo serieus werd genomen bleek al uit het 'met jou wel-met jou niet'- gezeik. Iemand heeft ze de naam 'het motorblok' gegeven, dat moet iemand zijn geweest met een enorm gevoel voor humor, zou dit motorblok in je auto zitten was ie al lang en breed op de schroothoop terecht gekomen. GroenLinks schoof aan, omdat die partij een grote winst had geboekt was dat ook de meest logische keuze. Sybrandje riep van te voren al dat de ideeën van Jessetje in zijn ogen belachelijk waren. Sybrandje is een beetje eng, zo iemand die als er oorlog komt je meteen vast moet zetten want hij heult zo met de vijand. Nu naast de VVD wil ie rechtser zijn dan hen. Er gaan geruchten dat Brigitte Kaandorp haar succesnummer "Als Ik Het Maar Niet Met Andries Knevel Hoef Te Doen" wil gaan aanpassen met de naam van Sybrandje, maar dit geheel terzijde.

Juf Edith moest met de vier mannetjes om de tafel om ze naar elkaar te laten luisteren en elkaar wat te gunnen, niet alles voor zichzelf houden, etc, kortom dat wat op de kleuterschool al wordt geleerd. Dat ging niet goed. Jessetje zag dat het geen zin had, Gertje-Jan kwam, maar zoals gezegd, dat wilde Alexandertje niet. Juf Edith kon niets meer met hen aanvangen. Bovenmeester Herman kwam en haalde Jessetje weer terug, maar zelfs onder de strenge blikken van de bovenmeester lukte het niet en Jessetje is er weer mee gestopt. Jessetje heeft namelijk iets wat Markje, Sybrandje en Alexandertje al lang niet meer hebben, namelijk een ruggengraat en hij hecht waarde aan zijn verkiezingsbeloftes en heeft daarnaast oog voor menselijkheid in het algemeen en vluchtelingen voor oorlogsgeweld in het bijzonder. Markje, Sybrandje en Alexandertje buitelen over elkaar heen om hun oprechte verbazing daaromtrent te ventileren, zij zitten al zolang in het métier, dat zo'n futiliteit als het je houden aan verkiezingsbeloftes en daadwerkelijk menselijkheid tonen in de breedste zin van het woord in je beleid als iets wat volslagen niet ter zake doende voor hen is (geworden).

Bovenmeester Herman gaat verzinnen wat nu met deze onwillige kereltjes. Ik zeg nieuwe verkiezingen, elke combinatie die er nu wordt verzonnen houdt echt geen vier jaar stand. Ik zal dan deze keer niet op Mariannetje gaan stemmen maar op Jessetje, vanaf nu Jesse, de in deze enige volwassene die staat voor zijn idealen, karakter en medemenselijkheid toont. Die heel graag wil regeren maar niet tegen elke prijs, ook iets waar 'het motorblok,' dronken van macht als ze zijn geworden in de loop der jaren, niets van begrijpt. Ze zijn net zo verknocht aan het pluche als vierjarigen aan hun pluche knuffeldier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten