maandag 4 september 2017

Herinnert U zich deze nog? #112

DAVID ESSEX
"OH WHAT A CIRCUS"
1978
Aantal weken: 7
Hoogste positie: 20


Na het overweldigende succes van het rock opera concept album en later de film van "Jesus Christ Superstar", hadden Andrew Lloyd Webber en Tim Rice hun oog laten vallen op Eva Perón, de voormalige b-actrice en latere vrouw van de Argentijnse dictator Juan Perón. Zij huwde Juan in 1945 en heeft tot aan haar vroege dood in 1952 zichzelf in slechts 7 jaar op de kaart weten te zetten als iemand waar men niet omheen kon. Heel Argentinië was in rouw na haar overlijden, waarna ook naar voren kwam dat ze niet de barmhartige, haast heilige samaritaan was waar velen haar voor aanzagen, maar een berekenende op macht en rijkdom beluste vrouw. 

Dat hele gegeven van het in armoede geboren meisje die zich aan haar bh-bandjes omhoog heeft getrokken op de maatschappelijke ladder en uiteindelijk the first lady van Argentinië werd, maar op 32 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een terminale ziekte, en de commotie die ze tijdens haar leven veroorzaakte was voor Andrew en Tim een prachtig gegeven voor een nieuwe rock opera.

In 1976 komt het dubbelalbum uit en voor de rol van Eva wordt Julie Covington aangetrokken. Later bleek die keuze een nagel aan de doodskist van Andrew en Tim, omdat Julie iedere vorm van promotie weigert. Het was dan ook een wonder dat hét lied van Eva in de musical "Don't Cry For Me Argentina" een enorme hit wordt. 

Het dubbelalbum is een groot succes en 2 jaar later is er de musical "Evita" op London's West End. Elaine Paige speelt Eva, en de andere hoofdrol, die van Che, de verteller van het verhaal die zeer kritisch is op alles wat Eva doet wordt gespeeld door David Essex. Het is trouwens een misverstand dat Che de revolutionair Ernesto 'Che' Guevara zou zijn. In het verhaal heeft hij geen echte naam, 'Che' betekent zoveel als 'vriend' of 'gozer'. Van de West End-cast komt ook een album uit.

Het lied "Oh What A Circus" wordt aan het begin van de musical gezongen door Che als hij zich losmaakt van de huilende en rouwende menigte om de dood van hun geliefde Evita waarin hij voorspelt dat men heel snel zal merken dat ze niet zoveel voor hen heeft gedaan al die jaren. Voor de single nam David het nummer opnieuw op. Het lied is trouwens een contrafact, het is gelijk aan de eerder genoemde compositie "Don't Cry For Me Argentina", alleen in een ander tempo en natuurlijk een heel andere tekst. 

Pas 20 jaar na het conceptalbum komt uiteindelijk de film met de muziek van Andrew en Tim uit met in de rol van Eva Perón, godbetert, Madonna en Antonio Banderas als Che. 

David Essex maakte zijn eerste singletje al in 1965, maar pas in de jaren 70 stijgt zijn ster tot grote hoogte, als popidool, maar ook als acteur zowel in films als in het theater in musicals. Hij is nu 70 jaar en zingt en acteert nog steeds. Hij heeft 5 kinderen uit 3 huwelijken. 

David Essex anno 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten