maandag 16 oktober 2017

Voetbal en de keuzes van Luxemburg

Een paar weken geleden was het al duidelijk dat Nederland volgend jaar niet aanwezig zou zijn bij het Wereld Kampioenschap voetballen in Rusland. Ik neem zulks voor kennisgeving aan en zie er direct twee voordelen in, ten eerste zullen we wederom gevrijwaard blijven van oranje parafernalia. Dat is met name voor mij persoonlijk een zegen en is niet zo heel belangrijk, omdat het plezier wat velen aan het WK beleven als Nederland zou meedoen veel zwaarder weegt dan mijn afkeur van die plastic rommel, als minderheid moet je je soms inschikkelijk opstellen.

Het tweede voordeel is wel van enig belang, er hoeft geen discussie op gang te komen of we überhaupt wel moeten gaan voetballen in het Rusland van Vladimir Poetin, de, waar het zijn mannelijkheid aangaat, immer overcompenserende president met dictatoriale en megalomane trekjes. Ook de tweespalt die zou ontstaan in de samenleving als het koninklijk gezin, de premier en één of andere minister zouden afreizen naar het land waar de mensenrechten met voeten wordt getreden om 'onze jongens' toe te juichen en en passant een biertje drinken met de despoot zelf, is nu geen punt van discussie. Dat is fijn want er is al genoeg discussie over van alles en nog wat, dat dit er niet nog eens bovenop komt.

Ik had begrepen dat alle kansen al waren verkeken, maar vorige week mocht Nederland nog een wedstrijd spelen tegen Zweden die eerder met 8-0 van Luxemburg hadden gewonnen. Nederland zou dan met 7-0 van Zweden moeten winnen, en onmogelijke opgave, dat weet ik zelfs als voetbalonverschillige, maar het was schattig dat bondscoach Dick Advocaat de wedstrijd niet bij voorbaat al als verloren beschouwde. Luxemburg had dus een wedstrijd verloren met 8-0, dat is best veel. Luxemburg doet al vanaf 1934 mee aan de voorselectie voor het WK en sinds 1964 aan die voor het EK en het is het land nog nooit gelukt om een eindtoernooi te bereiken.

Maakt het groothertogdom wel de juiste keuzes? Dat vraag ik mij af. Als je zo slecht presteert op voetbalgebied, moet je deelname eraan dan wel continueren? Dat kost geld, en nu is Luxemburg geen arm land, maar op een ander gebied waar ze wel heel succesvol waren, het Eurovisie Songfestival, hebben ze na twee minder succesvolle jaren vanaf 1994 rücksichtslos besloten niet meer mee te doen, na 5 keer het festival te hebben gewonnen. Officiële reden is het geldgebrek bij de nationale omroep. Maar als je dus wel geld blijft uitgeven aan iets wat al 83 jaar geen hout snijdt, heb je dan als natie wel je prioriteiten op orde? Moet je dat waar je goed in bent niet koesteren en perfectioneren, en is het niet beter om afscheid te nemen van iets wat duidelijk niet in je DNA zit?

Elftal van Luxemburg

De vijf winnaars van het Eurovisie Songfestival voor Luxemburg.
Jean-Claude Pascal, Vicky Leandros, France Gall, Anne-Marie David en
Corinne Hermès



Geen opmerkingen:

Een reactie posten