maandag 25 december 2017

Herinnert U zich deze nog? #115


MARIANNE FAITHFULL
"THE BALLAD OF LUCY JORDAN"
1979
Aantal weken: 8
Hoogste positie: 19




Op 18 jarige leeftijd werd Marianne Faithfull opeens bekend met het door Mick Jagger en Keith Richards geschreven "As Tears Go By". Ze behoort al snel tot de entourage van de Rolling Stones, en bleek een eigenzinnige vrouw. Ze bracht in 1965 op eigen verzoek niet 1 maar 2 albums tegelijkertijd uit. Het was het resultaat van het verschillen van mening van Marianne en de platenmaatschappij. De platenmaatschappij wilde voortbordurend op haar hits een popalbum en Marianne wilde een album met folksongs. De suggestie van de maatschappij om de twee genres op één album te combineren verwierp ze direct, en besloot om twee albums te maken. Ongekend voor een eerste albumrelease.

Na haar éénjarig huwelijk met John Dunbar van wie ze een zoon, Nicholas, kreeg, begon ze een relatie met Mick Jagger die 4 jaar duurde. Ze was in verwachting van een kind van hem toen ze in 1968 een miskraam kreeg. In 1970 eindigde de relatie tussen Marianne en Mick. Haar leven kenmerkte zich verder door verregaande verslavingen aan diverse soorten drugs, alcohol, zelfmoordpogingen, anorexia nervosa en daarnaast heeft ze jarenlang als een dakloze op straat geleefd.

In 1979 maakte ze een glorieuze comeback met het album "Broken English" , welke volgens de mensen die het weten kunnen het beste is wat ze ooit gemaakt had en heeft. Van dat album komt de single "The Ballad Of Lucy Jordan", eerder op de plaat gezet in 1974 door Dr. Hook & the Medicine Show. Het is het verhaal van een gedesillusioneerde huisvrouw uit een voorstad die eindigt op het dak van een hoog gebouw. Het fascinerende is dat het eind van het lied verschillend geïnterpreteerd kan worden. Marianne zelf zegt er dit over: 
"Lucy climbs to the rooftop but gets taken away by "the man who reached and offered her his hand" in an ambulance ("long white car") to a mental hospital, and that the final lines ("At the age of thirty-seven she knew she'd found forever / As she rode along through Paris with the warm wind in her hair ...") are actually in her imagination at the hospital."

Marianne is er ondanks haar levensstijl nog steeds en is nu bijna 71 jaar (29 december). Naast zingen heeft ze ook regelmatig geacteerd zowel in film, op tv als in het theater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten