dinsdag 26 december 2017

Het n-woord

In de metro zat de Surinaamse vrouw te telefoneren en ze was boos. Ik kon het horen aan haar manier van praten en zien aan haar gezichtsuitdrukking. Ze gebruikte, naar ik meen, moderne woorden die ik niet kende maar ook regelmatig het n-woord. Bij het gebruik van het n-woord refereerde ze aan een man -háár man of vriend-, welke klaarblijkelijk één of meerdere bijvrouwen had en tevens vertoonde hij daarnaast nog veel meer ander onwelvoeglijk gedrag wat haar boosheid deed rechtvaardigen en, zo begreep ik, ook om hem consequent als 'die n****' aan te duiden.

Ik was enigszins in de war, want was het n-woord niet een soort verboden woord geworden, een woord welke je niet gebruikt om mensen met een bepaalde huidskleur en/of afkomst aan te duiden? En terecht wat mij betreft. En waren het niet de eerder door sommigen met het n-woord aangeduiden die vonden dat het woord geschrapt moest worden uit onze vocabulaire, en dat wereldwijd. Het n-woord is in de Verenigde Staten van Amerika al veel langer een no-go. En in 2005 moest een populair koekje die het n-woord koppelde aan een zoen in Nederland een andere naam krijgen omdat zelfs door een positief gebruik van het n-woord mensen zich geschoffeerd konden voelen. Later bleek dat er inderdaad door de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij was op aangedrongen om het koekje een andere naam te geven, maar dat het fabrikant Buys marketingtechnisch ook heel goed uitkwam. Nu ze 'Buys Zoenen' heetten kan er veel meer gevarieerd worden met thema zoenen (WK, Zomer, Valentijn, etc). Rond de naamswijziging zijn er nog nooit zoveel zoenen verkocht en de themazoenen doen het zeer goed.

Maar ik dwaal af, het is, naar mijn gevoel, goed dat het n-woord, ook al werd het niet altijd met kwaad in de zin gebruikt, langzaam tot een verdwenen woord gaat behoren. Maar wie schetst mijn verbazing dat juist het positieve gebruik van het n-woord verdwijnt, ik bedoel iets met een zoen associëren kan toch niet verkeerd zijn. En dat het woord in negatieve zin blijft bestaan, godbetert, gebruikt door mensen die er voorheen mee aangeduid werden, en die op diverse manieren hebben aangegeven dit niet meer te willen, maar het over elkaar hebbend wél het n-woord gebruiken. Zoals in het telefoongesprek wat ik opving en in vrijwel alle rapteksten waarin de Engelse variant van het n-woord consequent wordt gebezigd. En zelden in verband met een kus of zoen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten