woensdag 20 december 2017

Was getekend, Annie M.G.

Ik heb verschillende boeken alsmede ook de tv-serie over het leven van Annie M.G. Schmidt gelezen en gezien, om nog maar niet te spreken over die talloze prachtige liedjes zoals alleen zij ze maar kon schrijven. Die vrouw was een icoon en heeft prachtig werk nagelaten. Dat er een musical over haar leven zou komen was een kwestie van tijd, en die tijd is nu gekomen. Onder de titel "Was Getekend, Annie M.G." worden we aan de hand van haar zoon Flip, gespeeld door William Spaaij, die een koffertje op zolder vindt met brieven, meegenomen in het leven van Annie, vanaf het prille begin. Zeer tegen de zin in overigens van Annie, gespeeld door Simone Kleinsma.

Wat een ongelooflijk prachtige voorstelling met een geweldige cast. Simone als Annie met die typische Annie oneliners is een feest om te zien. Ook weer heel fijn om William bezig te zien. Bij "Hair" vorig jaar had ie een avondje vrij toen wij er waren, hij speelt Flip, tegen wil en dank de-zoon-van, met verve. Het hele verhaal zit zo geweldig in elkaar dat het helemaal niet gek is dat Flip op een gegeven moment met zichzelf als baby in z'n armen staat. Het klopt gewoon. De rest van de cast is ook erg leuk om naar te kijken. Marjolijn Touw als de moeder van Annie is een fantastisch leuke rol en ook Jeske van de Staak als de jonge Annie en (ik meen) Kayleigh Hustinx als kleine Annie spelen hun rollen voortreffelijk. Soms staan alle drie de Annie's op het toneel. Wat ik leuk vind is dat ik weer een oud leerling van Codarts herkende: Jules Vermei, die ik ooit eens in hun Showcases heb gezien. Een andere ensemblespeler, Leanne Lena, volgt op dit moment de opleiding muziektheater aan Codarts.

Van Annie is bekend dat ze haar levensverhaal hier en daar wat opleukte met verhalen die niet per se zo gebeurd zijn zoals zij ze vertelde. Flip wil nu eindelijk eens dat de waarheid boven tafel komt, ook de nare dingen. Haar verstikkende jeugd in Zeeland, Den Haag, Amsterdam, Het Parool, het schrijven, de liedjes, tv-series, radio, musicals, het ongekende succes, haar onzekerheid, haar relatie met Dick van Duijn, Flip's vader, gespeeld door Wim van den Driessche, en bovenal ook haar relatie met haar zoon, het komt allemaal aan bod, gelardeerd met de geweldige liedjes. In deze voorstelling worden weergaloze versies gezongen van "De Laatste Dans", "Nooit Een Acht" en "Ik Hoef Alleen Maar Even Zó Te Doen". Niet alle nummers worden helemaal gezongen, soms maar een paar regels, maar dat is absoluut niet storend, het past voor een kort moment in het verhaal, en dat is prima. Een hilarisch optreden in de voorstelling is als Martijn Vogel en Sjoerd Spruijt Jip en Janneke spelen, dat doen ze met zoveel humor. Ze werken Flip zo op z'n zenuwen dat ie op een geven moment roept: 'Ik verkoop jullie aan de HEMA!!'

We hebben enorm genoten en deze musical is terecht genomineerd voor een musical award in 7 categorieën: Beste Grote Musical. Beste Vrouwelijke en Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical (Simone en William). Beste Vrouwelijke Bijrol in een Grote Musical (Marjolijn). Beste script (Dick van den Heuvel). Beste Regie (Paul Eenens) en Beste Choreografie (Stanley Burleson)


Flip en Annie en de drie Annie's bij elkaar. 

Martijn Vogel en Sjoerd Spruijt als Jip en Janneke. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten