zondag 18 februari 2018

Week 7 2018; Wat een week!

We leven in het jaar des heren 2018, en toch is er een lerares ontslagen van de Sts. Peter and Paul Catholic School in Miami, omdat ze is getrouwd met een vrouw. Jocelyn Morffi gaf zeven jaar les op de school, maar werd gesommeerd ontslag te nemen om bovenstaande reden. Ze weigerde en werd alsnog ontslagen zonder officiële reden. In een brief aan de ouders is haar ontslag kenbaar gemaakt zonder duidelijke reden. Een aantal ouders waren het er niet mee eens en prezen Jocelyn's werk als lerares. Het huwelijk tussen twee vrouwen is gewoon toegestaan in Florida. Maar er is geen wet die discriminatie van mensen omwille van hun geaardheid verbiedt. Opnieuw, we leven in het jaar des heren 2018.

Drie maanden onderweg is het kabinet, en jawel hoor, maandag hoorden we dat de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, heeft gelogen en niet over een kleinigheidje. Een VVD'er die liegt, je verwacht het niet. Hij heeft zijn eigen waarheid vertelt i.p.v. de echte waarheid. De Halbe waarheid zo gezegd (pun intended). Zijn baas Mark Rutte staat vanzelfsprekend achter hem, waarschijnlijk vanwege al die andere liegende en frauderende VVD'ers in het recente verleden, als een soort automatisch reflex. Maar, dit is nog niet voorbij eer de dikke dame heeft gezongen.

En reeds dinsdag zong de dikke dame. Ieder weldenkend mens begreep natuurlijk dat Halbe wel af moest treden. Sneller dan ik dacht is de eerste VVD'er van dit kabinet door de mand gevallen. Ik had op een half jaar gegokt. Maar goed er was ook goed politiek nieuws te melden: de senaat heeft ingestemd met de donorwet, wat voor veel mensen die op wachtlijsten staan voor orgaandonatie een fantastisch bericht is.

Woensdag overleed Ruud Lubbers op 78 jarig leeftijd. Hij is tot nog toe de langst zittende premier die Nederland heeft gehad van 1982 t/m 1994. Ik ben met hem als premier opgegroeid.

Het jaar is 7 weken oud en er heeft al voor de 19e keer een schietpartij plaatsgevonden op een school in Amerika. De 19 jarige schutter Nikolaus Cruz richtte een bloedbad aan op een middelbare school in Florida waarbij 17 doden en 13 gewonden, waarvan 5 ernstig, vielen. Nee, met die wapenwetgeving in Amerika is niets aan de hand.

Vrijdag een mooi interview in De Volkskrant van Hein Janssen met de nu 80 jarige Jasperina de Jong, die min of meer wil afrekenen met het feit dat ze als een soort Greta Garbo wordt afgeschilderd, omdat ze al jaren in de anonimiteit leeft. "Onzin! Ik zat niet heel erg op dit interview te wachten, maar ik moet ook niet ontkennen wie ik ben geweest, die mysterieuze rol moet ik ook niet willen spelen". In het interview vertelt ze ook dat ze het 'onbehoorlijk en onbeschoft vindt dat er ongevraagd een musical is gemaakt (Adèle, Conny en Jasperina). Conny was dood, Adèle was de weg kwijt, ik leef nog, maar mij is niets verteld of gevraagd.' Maar het leukste om te lezen vond ik dat er een documentaire in voorbereiding is. "Ach ja, waarom niet? Ik ben nu toch met mijn verleden bezig".

Ik zette net zulke grote ogen op als Jennifer Hoffman in haar rol van moeder Hannah in "De Luizenmoeder" toen ik vernam dat er zoiets bestaat als een 'leerlingvolgsysteem'. Ouders kunnen het schoolgedrag van hun kinderen zowat real-time volgen. Wat een nazisysteem! Ongezond ook, als je het mij vraagt. Is het niet een deel van het opgroeien an sich dat je je langzaam losmaakt van je ouders en je ook wel eens je huiswerk niet maakt om te kijken of je er mee wegkomt. Nu wordt dat meteen doorgegeven. Ouders hebben de cijfers ook vaak eerder dan de kinderen, die dan niet de vreugde kennen van het meedelen van een goed cijfer bij thuiskomst, of zelf kunnen bepalen wanneer het moment is om een slecht cijfer te communiceren. 'Leerlingvolgsysteem', bij het uitspreken van het woord gaat mijn rechterarm als in een reflex omhoog.

Voor iedereen weer een heel fijne nieuwe week!

De zeventien slachtoffers van de schietpartij in Florida.

Jasperina de Jong.

Leerlingvolgsysteem. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten