donderdag 19 april 2018

Hands up

De man vertelde dat hij met zijn vrouw naar Amerika op vakantie ging, en daar ging rondtrekken met een camper. Ook vertrouwde hij me toe dat hij op een schietvereniging zat en thuis een wapen had, welke hij volgens de Nederlandse wet keurig in een kluis had liggen. Hij kreeg een dromerige blik in zijn ogen toen hij verder ging over hoe men in Amerika over wapens dacht. Even wierp ik nog iets er tegenin, in de trant van dat het tijd werd dat die wapenwet daar eens aangepast werd, maar toen kwam hij pas echt los.

"Het is daar verankerd in de grondwet dat iedereen het recht heeft zich te verdedigen", en ik voelde dat hij het jammer vond dat dat hier anders was geregeld, want hij ging verder door volgens mij niet hele accurate cijfers en aantallen te noemen, welke er op neer kwamen dat er in de Verenigde Staten velen malen minder slachtoffers te betreuren zijn door schietincidenten dan in Europa. Ik probeerde nog zwakjes met een "nou....", maar hij benoemde die aantallen nog maar eens, en ging verder dat de wet hoe met wapens om te gaan in de Verenigde Staten per staat kunnen verschillen. Vanaf dat moment hield ik m'n mond en luisterde alleen nog maar.

Hij had zich er duidelijk in verdiept. Er zijn staten waar men wapens in huis mag hebben maar er niet mee op straat mag, en er zijn staten waar je wel een wapen bij je mag dragen maar niet zichtbaar, maar hij had dan toch bobbels in kleding gezien die een wapen verrieden. Maar de staten waar men gewoon open en bloot met een wapen op straat mocht lopen daarvan gingen zijn ogen glanzen zag ik toen hij er over sprak. Winkels waar wapens open en bloot voor iedereen voor het grijpen liggen spiegelde hij voor, waar hij als toerist gewoon een wapen zou kunnen kopen zelfs. Je komt er de grens niet mee over, maar dat is een ander verhaal.

Mijn bijdrage aan deze monoloog was niet meer dan "goh", "jeetje zeg", "ach" of "tssss". Ik ben niet zo van de confrontatie en discussie, zeker niet met iemand met zo een fanatisme over het onderwerp die bovendien zo vol was van zijn eigen gelijk. Ook zijn kijk op andere maatschappelijke zaken maakt me blij dat het qua wapens in Nederland toch anders is geregeld dan in Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten