maandag 9 april 2018

Pieter Verelst: Mijn broer en ik

Toen ik kaartjes bestelde voor de voorstelling van Pieter Verelst had ik geen idee wie hij was of wat hij deed. Maar ik sta erom bekend op de rand te leven dus ik nam de gok. Gelukkig maar. Pieter is in Vlaanderen bekend als acteur. Hij heeft er in diverse tv-series en films gespeeld. Omdat er naar eigen zeggen in België nauwelijks een cabaretcircuit is, week hij daarvoor, zoals wel meer Belgen, uit naar Nederland en met succes.

In 2014 wint hij met de monoloog "Mijn Broer En Ik"  zowel de juryprijs als de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival, en in 2016 won hij met diezelfde monoloog het cabaretfestival Cameretten. En terecht. Hij bouwde "Mijn Broer En Ik" uit naar een avondvullende voorstelling die we zaterdag hebben kunnen zien in de kleine zaal van het Isala Theater.

Pieter neemt ons mee naar zijn jeugd in het saaiste stukje van België de zogenaamde 'anale driehoek' van België. Het gebied tussen de dorpen Kontich, Aartselaar en Reet (en ja, het bestaat écht). Het is er zo verschrikkelijk saai dat je wel waanvoorstellingen moet krijgen en krankzinnige verhalen moet verzinnen om er de tijd door te komen. De rode draad door de voorstelling is zijn relatie met zijn broer Maurice gelardeerd met absurdistische ingrediënten. Op ieder moment in zijn verhaal kan er iets onverwachts gebeuren; een schreeuw, een rijmpje, een wilde dans of nutteloze weetjes over walvissen en varkens. Een stofzuigerslang gebruikt hij als didgeridoo en dan ineens speelt hij weer virtuoos piano en zingt daar prachtig bij. Om altijd weer bij het oorspronkelijke verhaal uit te komen waardoor je als publiek wel bij de les moet blijven.

Pieter heeft een tomeloze energie een fantastisch acteertalent en een weergaloze mimiek wat een pre is in een voorstelling als deze waarin de onvoorspelbaarheid soms voorspelbaar is omdat hij niet de eerste is die absurdistische comedy brengt. Maar hij is duidelijke wel één van de betere in het genre. Toch denk ik dat hij zonder absurditeiten heel goed bij machte is om een cabaretvoorstelling neer te zetten. Hij beschikt over genoeg talent op acteer- en muzikaal gebied en is bovendien gezegend met een mooie zangstem om alleen daarmee een voorstelling te kunnen dragen. Dit is alleen nog maar zijn debuutvoorstelling en die is meer dan geslaagd. We gaan nog veel van hem horen.







3 opmerkingen:

  1. Ik postte hier een kritische analyse van de show van Verelst, maar die is snel verwijderd. Waarom? Mag kritiek niet meer? Is daar iets verkeerd mee? Mogen mensen niet gewaarschuwd worden om van uw bespreking een en ander met een korreltje zout te nemen?
    En gaat u deze reacrie ook weer verwijderen? Dat zou dan wel betekenen dat er iemand denkt de volledige waarheid in pacht te hebben en geen probleem heeft met een brok autoritair optreden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets verwijderd, want ook voor negativiteit is ruimte. En U zit daar, uw aannames zo te lezen, vol mee. Waarschijnlijk is er iets misgegaan bij het plaatsen. Had u daar al over nagedacht? Dat het aan u zou kunnen liggen? Nee, dat dacht ik al van niet.

      Verwijderen
  2. “Aarzel niet om een reactie te plaatsen,” lees ik in de marge ban deze blog. Maar al twee keer is mijn reactie zonder meer verwijderd. Heeft er iemand angst om een discussie aan te gaan? Kunnen meningen niet verschillen? En vooral ... moet je de genuanceerde en zorgvuldig geformuleerde mening van een ander niet respecteren?

    BeantwoordenVerwijderen